El president d'ERC, Oriol Junqueras, va avisar que el seu partit només recolzarà les respostes a la sentència de l'1-O que serveixin per avançar cap a la independència: «ERC només donarà suport a aquelles propostes que ens ajudin a avançar de debò cap a la república».

«No volem fum ni simbolisme buit, volem guanyar de manera definitiva. Venim de molt lluny i volem culminar-ho», va dir a una entrevista d'Europa Press.

Va insistir que la millor resposta serà la que «generi més consens i permeti enfortir les institucions catalanes en un moment en què precisament seran atacades».

«Això pot tenir diferents propostes, però nosaltres estarem al costat de la majoritària d'entre tots els actors», i va dir que, des de la presó, està informat de les negociacions que mantenen els partits per consensuar la resposta a la sentència, i confia en els membres d'ERC que participen en aquestes negociacions.

A favor d'aquest consens, va refusar desvetllar l'opció que el seu partit prefereix, però sí que va valorar algunes propostes que s'han posat sobre la taula en els últims mesos, com formar un Govern de concentració amb els comuns i la CUP, cosa que tots dos partits ja han rebutjat.

Sobre aquesta possibilitat que han plantejat alguns dirigents republicans com el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, Junqueras ha defensat que és una proposta que enforteix les institucions: «Ens fa més forts».

«Hi ha diverses propostes amb les quals ens hem de trobar, totes elles han de coincidir en un fet cabdal i fer-nos més forts institucionalment i més útils a la nostra societat», va defensar.

«El Govern de concentració ens fa més forts i Aragonès ho planteja apel·lant la seva responsabilitat amb els ciutadans davant un Estat cada cop més demofòbic. És difícil però alhora explorable», va dir.

«Obediència als conciutadans»

Sobre si avala que en una resposta a la sentència s'exerceixi la desobediència institucional, va respondre: «Devem obediència als nostres conciutadans. En qualsevol cas, nosaltres haurem de fer allò que serveixi per avançar de debò», i va alertar que, segons ell, l'Estat ja ha demostrat que pot posar en risc les institucions catalanes amb el 155.

«No pot tornar a passar, hi ha un bé per preservar i són els ciutadans d'aquest país i les seves institucions. El 155 no és un atac contra els independentistes, sinó contra tota la ciutadania del nostre país, pensin com pensin», va dir.

«I estem farts que se'ns amenaci des de Madrid, malgrat que els deixa en evidència perquè és la demostració que no els importen els ciutadans d'aquest país», va recriminar.

Proposta per als presos

Una altra proposta plantejada des de l'independentisme és reivindicar l'amnistia dels presos sobiranistes, si són condemnats pel TS, alguna cosa que Junqueras comparteix perquè creu que és «el millor mecanisme» per retornar el conflicte a la política.

Va advertir que, si no hi ha un mecanisme com l'amnistia, no podrà haver-hi una negociació amb l'Estat: «Si no aconseguim el mecanisme per anul·lar la causa general contra l'independentisme difícilment podrem entrar en una fase de negociació per aconseguir una solució política del conflicte. Hem de retornar el conflicte polític a la política, l'amnistia és el millor mecanisme».

No obstant això, els comuns ja van manifestar que prefereixen reformar el Codi Penal, perquè creuen que no veuen viable que un Govern del PSOE accepti amnistiar els dirigents independentistes que puguin ser condemnats, davant la qual cosa Junqueras replica: «També ens deien que mai podríem fer el referèndum i ho vam fer».