Sense treva: independentistes radicals que van participar en les protestes convocades ahir al vespre a Barcelona pels Comitès de Defensa de la República -que van congregar unes 22.000 persones- van sumir la ciutat en el caos. Van tornar a enfrontar-se amb els Mossos d'Esquadra -fins i tot els van atacar amb àcid, segons la policia- i van incendiar el centre de la ciutat. Les terribles imatges d'ahir evoquen escenaris bèl·lics. Mentre el Govern català es resisteix a defensar sense embuts el paper dels cossos policials, el vandalisme guanya terreny i intensitat. La situació sembla fora de control; i això passava només a dos dies vista de la vaga general convocada per a demà, divendres, pel sindicat independentista fill del procés la Intersindical-CSC. L'única aparició pública del president de la Generalitat, Quim Torra, fins a quarts de dotze de la nit tocats, va ser al matí, quan es va unir a la Marxa per la Llibertat organitzada per l'ANC. A la mitjanit, i davant de la situació extremadament crítica, el president es va veure forçat a comparèixer. A l'hora de tancar aquesta edició, però, Torra no havia parlat.

Després de concentrar-se a la confluència de la Gran Via amb el carrer Marina, una part dels manifestants es van dirigir a la conselleria d'Interior i allà van llançar objectes contundents, com pedres i ampolles, als agents desplegats, que van respondre amb càrregues. A continuació, joves violents es van dispersar pels carrers propers a la conselleria. Van tombar motocicletes a terra i van incendiar contenidors, amb el resultat de cotxes cremats. Després d'un parèntesi en els enfrontaments, que van afectar avingudes i carrers del centre de Barcelona com la Gran Via o el passeig de Sant Joan, la Policia Nacional es va sumar a les càrregues.

Pànic entre els veïns

Les fogueres aixecades al centre de la capital catalana -45 segons dades de l'Ajuntament- van provocar el pànic d'alguns veïns. Fins al punt que un pare va haver de sortir de casa amb el seu nadó en braços perquè temia que el foc afectés casa seva. Un foc pròxim a una benzinera va fer témer el pitjor. El treballador de l'estació de servei va sortir a buscar una mànega. A banda de Girona i Barcelona també hi va haver violència als carrers de les altres dues capitals catalanes, Lleida i Tarragona, i en ciutats com Manresa. En totes es va reproduir el mateix escenari: barricades, incendis i enfrontaments amb la policia.