Micros i càmeres ocults en domicilis i cotxes, inspeccions a les escombraries, localitzadors en vehicles, telèfons intervinguts i seguiments intensius durant mesos: així va desarticular la Guàrdia Civil la xarxa de CDRs acusada de preparar sabotatges amb explosius.

Fa més d'un any que l'Audiència Nacional va iniciar la investigació, sota secret de sumari, que el passat mes de setembre va culminar amb la detenció de nou presumptes membres dels autodenominats Equips Resposta Tàctica (ERT), grup de CDRs radicalitzats que el jutge sospita van començar a organitzar-se i a tramar sabotatges amb explosius com a accions de protesta.

Ja el 2018, les converses telefòniques intervingudes van donar peu que s'obrís una peça separada per delictes de terrorisme, davant els indicis que alguns membres dels CDRs havien començat a experimentar amb explosius, per utilitzar-los en atacs a infraestructures clau que contribuïssin a la desestabilització política i econòmica, especialment després de la sentència del procés.

Des de llavors, la Guàrdia Civil ha seguit els passos dels CDRs detinguts per terrorisme, en un dels majors desplegaments de mitjans tecnològics d'investigació dels últims anys, amb sistemes de gravació de vídeo i àudio en habitatges i cotxes dels detinguts, instal·lats furtivament amb autorització judicial.

De fet, des de les primeres indagacions, la Guàrdia Civil va advertir que era de «summa importància» mantenir una investigació «exhaustiva i ininterrompuda» sobre els sospitosos, de manera que el jutge els va autoritzar a emprar dispositius de localització i a instal·lar micros i càmeres en dos suposats «laboratoris clandestins» a Sant Fost de Campcentelles (Vallès Oriental) i Sabadell (Vallès Occidental) i en els vehicles particulars dels nou CDRs.

Per tal d'instal·lar aquests dispositius als cotxes, el jutge va ordenar a les marques d'automòbils que lliuressin a la Guàrdia Civil una còpia de les claus, per facilitar l'accés als agents sense aixecar sospites.

Control als detinguts

També va autoritzar el jutge, a instàncies de la Guàrdia Civil, un requeriment a l'empresa Amazon perquè detallés el contingut dels paquets lliurats en una casa aïllada d'un dels detinguts a Sant Fost de Campsentelles, que suposadament albergava un laboratori per elaborar explosius.

En aquesta finca, els agents que controlaven des de l'exterior les entrades i sortides van detectar el 25 d'agost passat una gran fumera acompanyada d'esclats de llum a l'habitatge, incident que van fotografiar i que creuen que va ser provocat pels detinguts quan provaven els explosius.

Els agents també van recollir indicis dels explosius inspeccionant les bosses d'escombraries de les quals es desfeien els investigats: en elles van trobar plàstic, guants de cuir i trossos de tela amb restes d'òxid i de cendra, restes de piles, peces d'alumini, fragments de manuscrits amb fórmules químiques, llumins i papers amb barreges de metall i òxid.

Nota manuscrita «inquietant»

Però el que va fer saltar les alarmes dels investigadors va ser la troballa, en una bossa d'escombraries que un dels detinguts va llençar a un contenidor el 30 d'agost passat, d'una nota manuscrita en català que la Guàrdia Civil va considerar «inquietant» perquè els va semblar un text reivindicatiu de futures accions violentes.

Gràcies als seguiments a què van sotmetre els sospitosos, la Guàrdia Civil va comprovar que des del juliol havien adquirit 25 litres d'àcid sulfúric, 25 d'àcid nítric, 25 d'àcid clorhídric i 25 d'amoníac, un litre de formol, nitrat, 200 quilos de parafina, encenalls de ferro i 20 boles d'acer de la mida d'una bala, entre d'altres.