L'Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) Maciej Szpunar ha conclòs aquest dimarts que l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras ha de ser reconegut com a eurodiputat, perquè el seu escó depèn únicament del vot dels electors i no de tràmits posteriors, encara que adverteix que la seva inhabilitació per la condemna en la causa del 'Procés' suposa que la Justícia europea no és competent per a respondre a la qüestió del Tribunal Suprem.

Tot i que les conclusions de l'Advocat General no són vinculants per als jutges del TUE, en la majoria dels casos les sentències finals segueixen la línia marcada pel primer dictamen.

En el seu dictamen, el lletrat europeu apunta que els votants elegeixen diputats i "no aspirants a diputats", per la qual cosa la decisió expressada en el vot "no està subjecta a validació o cap confirmació".

També descarta que la prestació del jurament o de la promesa d'acatar la Constitució espanyola constitueixi una etapa del procés d'elecció al Parlament europeu, procés que l'Advocat europeu creu que ha de concloure amb la proclamació oficial dels resultats.

Així, una persona que ha estat oficialment proclamada electa al Parlament europeu per l'autoritat competent de l'Estat membre en el qual va ser triat adquireix "únicament per aquest fet i des d'aquest moment" la condició de membre de l'Eurocambra.

Per això, l'inici del mandat com a eurodiputat no depèn de l'assistència efectiva del diputat electe a la sessió constitutiva de la nova Eurocambra, ni al fet que assumeixi efectivament les seves funcions.

Quant a l'abast de la immunitat que gaudeix un eurodiputat, l'Advocat General del TUE opina que ha d'aplicar-se a partir del moment en què s'inicia el primer període de sessions del nou Parlament europeu, que en aquest cas va tenir lloc el 2 de juliol, i s'estén durant els cinc anys de mandat de la legislatura.

També aclareix que la immunitat de l'eurodiputat es correspon amb les immunitats reconegudes als membres del Parlament del país de l'eurodiputat.

Però afegeix que aquesta protecció ha d'emparar a l'eurodiputat quan es dirigeixin o tornin del lloc de reunió de l'Eurocambra, per la qual cosa les autoritats espanyoles haurien d'"abstenir-se d'adoptar qualsevol mesura que pugui obstaculitzar" els tràmits de l'eurodiputat per assumir efectivament el seu escó, tret que el Parlament hagi suspès la immunitat.