La Mesa del Parlament ha avalat aquest dilluns les instruccions donades pel secretari general de la càmera, Xavier Muro, per fer efectiva la pèrdua de la condició de diputat del president de la Generalitat, Quim Torra, en aplicació d'una ordre de la Junta Electoral Central (JEC).

La Mesa, que ha mantingut una reunió aquest migdia, ha desestimat una proposta de JxCat per deixar sense efecte les instruccions donades pel secretari general de Parlament en entendre que no havia comptat amb el vistiplau del president de la cambra, Roger Torrent, sinó que havia actuat pel seu compte, segons han explicat a Efe fonts parlamentàries.

Aquesta proposta de JxCat, però, no ha comptat amb el suport de la resta de membres de la Mesa del Parlament, i ni tan sols s'ha produït una votació, perquè el president Roger Torrent ha sostingut que no era pertinent desautoritzar el secretari general de la cambra ja que aquest últim havia adoptat "una decisió administrativa".

Com que la Mesa no ha votat, el màxim òrgan de govern del Parlament s'ha limitat a "prendre nota" de les instruccions donades pel secretari general, el que implica que continuen sent vigents, un fet que pot comportar en la pràctica que Torra ja no pugui votar en el ple d'aquesta tarda en haver perdut la condició de diputat.

A la reunió, els representants de JxCat Josep Costa i Eusebi Campdepadrós han proposat "deixar sense efecte" les instruccions del secretari general del Parlament i "confirmar" la condició de diputat del president.

A més, segons fonts de JxCat, han suggerit instar la JEC a "anul·lar" l'acord en el qual exigia al president del Parlament, Roger Torrent, executar ja la retirada de l'acta de diputat de Torra, en considerar aquesta actuació o "il·legal i nul·la".

JxCat defensa interposar un recurs contenciós-administratiu contra aquest acord de la JEC i posa en relleu que, més enllà del que pugui dir Xavier Muro, el reglament del Parlament estableix que el secretari general de la cambra està "sota la direcció" de Torrent i de la Mesa.

Aquesta interpretació, però, no ha estat compartida per la resta de grups representats a la Mesa, que entenen que Muro ha actuat pel seu compte en aplicació de les seves competències en l'àmbit administratiu.

La Mesa, en canvi, no ha qüestionat la continuïtat de Quim Torra com a president de la Generalitat, perquè assumeix l'informe dels lletrats de la cambra en el qual s'avala pugui seguir exercint les seves funcions presidencials encara que perdi la condició de diputat.