El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha proposat al de la Generalitat, Quim Torra, que la taula de negociació entre els dos governs es constitueixi ja aquest mateix mes de febrer.

Així consta en el document obert que porta el nom d'"Agenda per al retrobament", que Sánchez ha portat a la reunió amb Torra, un escrit de quatre pàgines amb les seves propostes.

El primer punt del document parla d'"obrir vies de negociació i diàleg sobre el futur de Catalunya" i hi proposa que aquest diàleg comenci aquest mes "amb la reunió constitutiva de la Taula de diàleg, negociació i acord", que té com a objectiu "buscar solucions polítiques que reflecteixin els interessos d'una àmplia majoria de catalans".

Els punts que recull aquest document que ha lliurat Sánchez a Torra són una síntesi de les demandes acumulades dels presidents de la Generalitat, a les quals intenta donar resposta amb aquests compromisos i propostes.

El Govern col·loca en segon lloc en aquest document, i dins del capítol relatiu al diàleg i la regeneració, el compromís d'"evitar la judicialització de la política" i en aquest punt indica que la taula de diàleg i la cerca de solucions s'ha de fer "en el marc de la llei i el respecte a la seguretat jurídica".

En aquest primer epígraf, a més, l'Executiu parla dels seus compromisos amb la regeneració institucional amb mesures com la supressió d'aforaments i amb la memòria democràtica, i en aquest context subratlla la seva intenció d'homenatjar les víctimes de la dictadura i d'anul·lar les condemnes i sancions a aquestes, com la de l'expresident de la Generalitat Lluís Companys.

Un nou sistema de finançament autonòmic que "permeti garantir la lleialtat i solidaritat entre territoris i la igualtat de tots els espanyols" és el que proposa Sánchez a Torra en el segon capítol d'aquest document.

I assegura que demà, en el Consell de Política Fiscal i Financera, presentarà "un camí més transitable que permeti reduir el dèficit i el deute però que no afecti la creació d'ocupació ni el creixement econòmic".

També recalca que en els pròxims pressupostos de l'Estat complirà amb les disposicions de l'Estatut d'Autonomia català sobre la inversió en aquesta comunitat, "com ja passava amb el projecte per 2019" que no va arribar a aprovar-se.

I es compromet a estudiar "els plantejaments tributaris de la Generalitat" en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera de cara a l'elaboració del nou sistema de finançament autonòmic.

El document aposta també per la "reducció de la conflictivitat institucional" i el Govern assegura estar "disposat a escoltar i atendre demandes" sobre resolucions i textos legislatius pendents de recurs o de sentència, encara que també subratlla que respectarà la independència i les resolucions del Poder Judicial i vetllarà pel seu compliment.

Impulsar la Comissió Bilateral Generalitat-Estat i atendre les demandes de traspassos i desenvolupaments estatutaris està entre els compromisos de l'executiu, que insisteix en la seva "total disponibilitat per al diàleg".

I diu que, a l'espera de concrecions sobre demandes de traspassos, "pot haver-hi avenços a curt termini en matèria de beques, compensacions per noves places judicials i reclamacions administratives".

També es refereix a l'acompliment dels acords sobre compensacions aconseguits en matèria econòmica, com el relatiu a l'augment de la plantilla dels Mossos o a la Sentència de Tribunal Suprem sobre dèficit inversor, que es compromet a incloure en el projecte de pressupostos per al 2020 com ho van estar en el de 2019.

Es mostra a més a favor de la coordinació en matèria d'acció exterior, però "amb matisos", i diu que les delegacions de la Generalitat a l'exterior s'han d'ajustar als principis continguts en la Llei d'Acció.