El coronavirus COVID-19 no té, de moment, un tractament específic i afecta més les persones grans que tenen patologies greus de base i no tant a nens i dones embarassades.

Així ho han indicat el secretari de Salut Pública de la Generalitat, el doctor Joan Guix, i la gerent de processos integrals de salut del Servei Català de la Salut, la doctora Assumpta Ricard, en roda de premsa a Barcelona, convocada per informar del primer cas positiu de coronavirus a Catalunya.

"El focus principal no són els nens ni les embarassades, se centra en persones grans i amb malalties prèvies", ha advertit Guix.

Ricard ha precisat, per la seva banda, que el Servei Català de la Salut ha fet una anàlisi dels recursos de què disposa per fer front a una possible epidèmia a Catalunya de coronavirus i ha assegurat que "el sistema està preparat" per afrontar la situació .

"Tenim experiència amb la SARS, la grip A i l'Ebola, en sabem una mica d'això", ha afirmat la doctora Ricard.

"Una altra cosa és contenir la por", ha puntualitzat, alhora que ha demanat tranquil·litat i calma a la població.

Nombroses persones s'han dirigit en els últims dies a les farmàcies catalanes per demanar mascaretes, esgotades des de fa dies, i gel desinfectant de mans, fins al punt que el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona ha demanat també tranquil·litat a la població.

Les consultes al telèfon 061 de Salut han estat constants des d'ahir, amb més de 400 trucades només el dilluns, i molts centres d'atenció primària han registrat més visites de les habituals amb persones preocupades per si patien el COVID-19.

La mascareta no té sentit si la persona no està malalta, ha dit Guix, que ha reiterat que les mesures d'higiene que s'han de prendre són "les habituals de la grip estacional: utilitzar mocadors de paper d'un sol ús, rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó i tossir o esternudar no a la mà sinó a l'avantbraç".

"No vull banalitzar però em preocupa més la grip que el COVID-19", ha considerat Guix, que ha recordat que des de gener fins a la setmana passada han mort 41 persones per la grip estacional a Catalunya.