El servei de salut de Catalunya busca ventiladors mecànics que li permetin ampliar les aproximadament mil places d'UCI habilitades per la pandèmia de coronavirus, i no descarta utilitzar els que es fan servir en veterinària, universitats i centres d'investigació.

La consellera de Salut, Alba Vergés, així ho ha explicat avui dimecres en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què ha indicat que "ens ho estem plantejant tot" per tenir més espai i mitjans amb què atendre els malalts greus de coronavirus, que actualment ja són 781 a Catalunya, segons les últimes dades facilitades pel departament.

"De moment, no hem arribat al col·lapse" del sistema sanitari, ha assegurat avui Vergés, però els responsables de sistema sanitaris estan buscant més espai "a marxes forçades".

Aquests espais es busquen d'acord amb les orientacions i peticions rebudes pel comitè d'experts que assessora el departament, coordinats pel doctor Ricard Farré, cap de Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Vall d'Hebron, de Barcelona.

Vergés ha indicat que quan arribin a Catalunya les proves ràpides del COVID-19 promeses pel Ministeri de Sanitat, els treballadors de les residències d'avis seran un dels col·lectius als quals es faran perquè "sabem que aquests centres són punts vulnerables".

En dues residències d'Olesa de Montserrat i Capellades (Barcelona) s'han registrat diverses morts d'ancians i nombrosos contagis, unes situacions per les quals la Fiscalia de Barcelona ha obert una investigació judicial.

En l'afany de buscar solucions, Catalunya ha demanat respiradors mecànics a centres veterinaris, universitats i centres de recerca, ha assegurat la consellera.

També s'estudia habilitar poliesportius adscrits als quatre grans hospitals de la ciutat, Vall d'Hebron, Clínic, Sant Pau i Mar, per habilitar llits en què atendre malalts de coronavirus, segons ha publicat avui El Periódico.