El líder d'ERC, Oriol Junqueras, adverteix el ERCOriol JunquerasPSOE que, després del que va passar ahir amb la pròrroga de l'estat d'alarma, ha de decidir "si es llança als braços de Ciutadans (Cs) o si vol mantenir les majories de la investidura".

En una entrevista d'RNE donada a conèixer avui dijous per escrit, Junqueras, que es troba a la presó de Lledoners (Bages) complint una condemna de 13 anys de presó, es refereix al fet que ahir Cs va donar suport a una nova pròrroga de l'estat de alarma, mentre que ERC va votar en contra.

"Hem avisat moltes vegades els últims dies" al Govern espanyol, explica Junqueras, en el sentit que "no està fent bé les coses i que la recentralització ha estat un error, però de nou no ha canviat ni s'ha mogut" i actua "com si tingués una majoria absolutíssima, sense informar ni consensuar res".

Per aquesta raó, explica el líder republicà, el seu partit "ha dit que prou, que cal parlar més, sumar i cogobernar, no imposar", una cosa que passa, entén, per la possibilitat que "es pugui gestionar des de Catalunya la nova fase que iniciem, perquè s'ha demostrat que és més eficient".

Oriol Junqueras subratlla, en aquest sentit, que "és evident que el PSOE ha de decidir si es llança als braços de Ciutadans o si vol mantenir les majories de la investidura", i això "està a les mans, però no pot continuar com fins ara, no es poden seguir imposant les decisions per por de Vox".

Segons el president d'ERC i exvicepresident de la Generalitat en l'anterior legislatura, "estem vivint una de les etapes de recentralització més grans dels últims anys i això no és tolerable".

En conseqüència, apunta, "quan acabi aquesta crisi sanitària caldrà analitzar la situació i reprendre la taula de negociació" entre els governs de l'Estat i el català, tot i que "és evident que som molt més crítics amb la gestió del Govern espanyol i pot suposar un abans i un després".

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus