El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va afirmar que a finals de gener es podria començar a vacunar contra la COVID-19 i arribar a un 70% de la població durant el 2021. Argimon va afegir a RAC1 que aquesta previsió es basa en la informació que els remet el Ministeri de Sanitat i sempre «en condicional» segons com avancin els assaigs. Si es van complint etapes, podrien arribar unes 350.000 dosis de la vacuna de Pfizer per començar-se a administrar en 175.000 persones a finals de gener i al cap de 28 dies una segona dosi als mateixos ciutadans. Aquests començarien a desenvolupar immunitat a mitjans de març. Va afegir que s'hauria d'arribar a un 70% de vacunació i va calcular que això seria «durant el 2021» però no abans de l'estiu.

Argimon va explicar que en un primer moment es vacunaran els col·lectius més vulnerables, com els que viuen en residències i els seus cuidadors; després els sanitaris i altres professionals que estan en primera línia tant en l'atenció primària com als hospitals i posteriorment els que no estiguin en primera línia. De fet, aquesta és la mateixa recomanació que fan els experts. Va explicar també que aquelles persones que ja hagin passat el virus podrien ser vacunades més tard si s'ha de prioritzar pel número de vacunes disponibles però va assegurar que aquest no serà un criteri d'exclusió.

El secretari de Salut Pública es va mostrar «convençut» que l'estiu del 2021 serà millor que el del 2020 i es podrà fer vida «una mica més normal» ja que hi haurà força població de risc vacunada. També va augurar que en algun moment es farà net amb el virus, tot i que va reconèixer que l'hivern serà dur i que caldrà seguir la seva evolució. «Serà un hivern difícil, de mascareta, distància i dificultat», va dir.

Reforços a l'atenció primària

La consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar ahir que es posaran els reforços «que faci falta» per a la campanya de vacunació contra la COVID-19 Vergés no va concretar cap previsió perquè va insistir que la campanya no començarà a Catalunya fins a finals de gener i que encara cal passar «tot el desembre i pràcticament el gener». Segons va dir, llavors s'haurà acabat la campanya de vacunació de la grip i caldrà fer front a l'estratègia de vacunació contra el coronavirus «amb la incertesa» del nombre de casos i quina serà la «tensió» sobre l'atenció primària. Salut va assegurar que s'està treballant amb la resta de comunitats autònomes per acabar de definir l'estratègia de vacunació. Sobre la taula hi ha quatre estratègies i s'han de pactar uns criteris d'actuació per aplicar les dosis a mesura que vagin arribant.

Estat de la vacuna d'Oxford

La vacuna d'Oxford ha mostrat una eficàcia del 70% segons els resultats preliminars de l'assaig clínic en fase III, segons va informar la farmacèutica AstraZeneca. Aquesta ha explicat que es tracta de resultats preliminars en assaigs al Regne Unit i Brasil, on no es van informar d'hospitalitzacions de casos greus dels participants. En total hi van haver 131 casos de coronavirus. Un règim de dosificació va mostrar una eficàcia d'un 90% quan es va administrar la vacuna com a mitja dosi, seguida d'una dosi completa al mes, mentre que un altre règim va mostrar una eficàcia del 62% quan es va administrar com a dosi completa amb com a mínim un mes de diferència. L'anàlisi combinat va donar com a resultat aquesta eficàcia del 70%. La farmacèutica ha assegurat que es continuaran fent anàlisis addicionals.