L'Ajuntament de Barcelona i el Govern central han acordat el trasllat "immediat" a la ciutat de 50 immigrants procedents de les Canàries, que s'allotjaran en un equipament municipal per a la primera acollida de persones en situació d'especial vulnerabilitat.

Segons ha informat el consistori, l'Ajuntament de Barcelona s'ocuparà de proporcionar la infraestructura per a l'allotjament i l'Estat assumirà les despeses associades a l'atenció social d'aquestes persones, que gestionarà l'entitat ACCEM.

Aquests 50 immigrants ompliran l'equipament municipal d'acollida, ja que s'aplicaran les mesures sanitàries de restricció d'aforament per la Covid, afegeix l'Ajuntament en un comunicat.

El consistori ha informat que en el moment de l'arribada, que no ha precisat quan serà, professionals d'atenció social prendran les dades bàsiques de les persones i realitzaran una primera atenció per cobrir les seves necessitats bàsiques immediates i poder fer una detecció de necessitats a mitjà termini.

"L'objectiu és avaluar l'estat psicològic i emocional d'aquestes persones, l'estat social per detectar possibles situacions de violència, així com l'estat de salut, per detectar malalties sense tractar, embarassos no controlats, entre d'altres", ha indicat l'Ajuntament de Barcelona.

A més, segons precisa la nota, "es tractarà d'identificar aquelles persones que requereixin un seguiment proactiu i especialitzat i, si escau, tramitar la sol·licitud d'asil".

Fins al 20 de novembre s'havien comptabilitzat 18.348 immigrants arribats aquest any en pasteres a les illes Canàries, que es trobaven en un campament al moll d'Arguineguín (Gran Canària), establiments turístics i instal·lacions del ministeri de Defensa.

El passat 29 de novembre va quedar desallotjat el campament del moll d'Arguineguín, després de més de tres mesos, i després de la petició del Defensor el Poble i diverses associacions per al seu desmantellament.

Des de principi d'any, prop de 2.000 immigrants vulnerables o aspirants a protecció internacional d'asil o refugi han estat desplaçats des de Canàries a la Península.

Barcelona, que es declara ciutat refugi, s'ha posat a disposició de l'Estat en nombroses ocasions per col·laborar en l'acollida de persones migrades, l'última vegada després que un incendi destruís el campament de refugiats de Moria, a Grècia.