El Govern de la Generalitat preveu que les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 14 de febrer es puguin celebrar si s´està, com a màxim, en la situació actual de la pandèmia de la covid-19, és a dir, en el tram 1 de la desescalada. En cas que les xifres empitjoressin i calgués augmentar les restriccions, l´executiu català optaria per desconvocar-les. Són extrems que recull el document de treball sobre les eleccions que elabora el Govern, segons va anunciar ahir TV3, i que es preveu que avui presentarà als partits. El text recull dues situacions en què s´anul·larien els comicis, en cas de confinament total o en cas del que al document s´anomena aturada, assimilable a la situació prèvia a l´inici de la desescalada.

A partir d´aquí, en la situació actual i en les successives que preveu el pla de desescalada si els índexs de la pandèmia milloren, el Govern opta perquè pugui votar tot el cens electoral, adaptant les mesures de seguretat al que s´indiqui en cada cas.

En el tram 1, l´actual, per exemple, es preveuen mesures «molt estrictes» en locals electorals, mesures de vot extraordinàries «generalitzades» i limitacions «estrictes» en els actes. A partir d´aquí, les mesures es van relaxant en hipotètics escenaris de menys intensitat de la pandèmia, fins a definir una situació de normalitat, ja amb la vacuna actuant i sense afectacions ni protocols sanitaris derivats de la covid-19.

Pel que fa a la campanya, el document preveu actes a l´aire lliure, amb aforament limitat, registre d´assistents, sense càntics ni crits i amb mascareta. Recomana que tampoc hi hagi passejades dels líders polítics per carrers ni mercats, ni contacte físic, i es demana evitar la distribució en mà de material de propaganda. De fet, es recomana fomentar els actes telemàtics.

El protocol establert s´haurà d´anar revisant i adaptant en funció de la situació epidemiològica. En tot cas, el document planteja no celebrar actes electorals massius amb públic i tampoc els que comportin interacció amb grups de població i contacte físic. S´evitaran així els tradicionals passejos pels carrers de barris, entre terrasses o per mercats.