La pandèmia continua activa, els països rics acaparen les vacunes i l'origen del virus continua sent confús. Tants són els temes que preocupen l'OMS que els seus membres es reuneixen aquesta setmana per trobar la manera d'evitar una nova catàstrofe. Diversos alts dignataris prendran la paraula a l'inici dels debats amb un objectiu: abordar la resposta inadequada del món a la covid i establir un pla de batalla contra les eventuals pandèmies futures. «L’any passat va ser el més difícil de la història de la nostra organització. No obstant això, també va demostrar que ara més que mai el món requereix d’una OMS forta i durable», va subratllar Tedros Adhanom, director general de l’organització.

Sonia Corrochano. | LLUÍS SIBILS/ACN

La qüestió més important sobre la qual l'assemblea haurà de decidir és si obre o no negociacions per a redactar un tractat internacional per a enfrontar futures pandèmies. L'assessor legal principal de l'OMS, Steve Solomon, va explicar a la premsa que un tractat -en cas de tirar endavant la proposta- no reemplaçarà a l'actual Reglament Sanitari Internacional, sinó que el complementarà.

Així mateix podrien incorporar-se regles més clares per compartir mostres dels agents patògens, així com tractaments, diagnòstics o vacunes, i així evitar que es repeteixi una vegada més l'escàndol que representa en l'actualitat la desigual distribució de les vacunes contra la covid-19 entre països rics i pobres.

L’aeroport de Barcelona està a punt per obrir les dues clíniques de proves diagnòstiques de covid-19, que arribaran a temps per la campanya d’estiu. «Estem a la recta final. Estaran en marxa entre juny i juliol», va assegurar ahir la directora de l’aeroport del Prat, Sonia Corrochano, a Rac1.

«Estem esperant l’autorització final de la Generalitat, que és qui té la competència», va comentar Corrochano, que va precisar la ubicació de les dues clíniques. «Hi haurà un centre de tests a dins de la terminal i un altre a fora, per si no has de volar aquell dia. Te’l fas i t’envien a casa el resultat», va explicar.

En aquestes clíniques es podran fer proves PCR, testos ràpids d’antígens o serològics, testos ràpids d’anticossos i anàlisis clíniques amb preus «competitius i adequats». També comptaran amb una zona per fer la prova i zones d’espera i aïllament. En cas de detectar-se un positiu, s’activaran els protocols d’alerta sanitària establerts.

Segons Corrochano, aquests centres seran especialment útils per als estrangers que necessitin fer-se una prova. La directora del Prat argumenta que els resultarà més fàcil resoldre-ho a l’aeroport que no buscar un laboratori pel seu compte a Barcelona ciutat. Al Prat, l’empresa adjudicatària d’aquest servei ha estat Eurofins Megalab.