La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) ha reclamat al nou govern que treballi per recuperar la normalitat en l'atenció oncològica després de la pandèmia després dels retards registrats en les proves diagnòstiques i en el funcionament dels programes de cribratge a causa de la pandèmia. De fet, s’estima que aquest 2020 s’han deixat de diagnosticar 1 de cada 5 casos, segons la Societat d’Oncologia Mèdica (SEOM). La FECEC espera que el càncer se situï al centre de les prioritats de l’acció de govern, perquè Catalunya s’aproximi al Pla Europeu de lluita contra el càncer.

En aquest sentit, les entitats han alertat que calen mesures de suport a la rehabilitació, integració social i reinserció laboral. El Pla Europeu recull una menció expressa als supervivents i als problemes en l’àmbit laboral, i preveu mesures per pal·liar la discriminació que aquestes persones pateixen en productes financers i en el retorn al mercat de treball.

També insten el nou executiu a reforçar l’atenció psicosocial i de suport social, després de constatar un augment del 21% de les demandes d'aquest serveis a les entitats federades.

En detecció precoç, la FECEC reclama una reforma de l’atenció primària. Insta a establir el cribratge poblacional per al càncer de cèrvix, com succeeix amb el de colon, en compliment amb l’Estratègia en Càncer aprovada pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

La Unió Europea alerta que el nombre de casos de càncer podria augmentar gairebé un 25% d'aquí al 2035 si no es prenen mesures eficaces, cosa que faria del càncer la primera causa de mort a Europa.