El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha prioritzat els «avenços més que els terminis» de la taula de diàleg. Així s'ha expressat durant la compareixença de premsa a la Galeria Gòtica, aquest dimecres a la tarda, després del «reinici» de la negociació amb l'Estat. Aragonès espera «construir confiances» amb el govern espanyol. Així mateix, també ha explicat que ha exigit al president de la Moncloa, Pedro Sánchez, la fi de la «repressió». Aragonès també ha apuntat que, a l'inici de la reunió entre les delegacions de la Generalitat i el govern espanyol -amb la presència dels dos presidents-, ha reiterat que l'autodeterminació és «la millor proposta».

Aragonès ha subratllat que la negociació amb l'Estat «requerirà temps i perseverança», especialment a la part catalana -tal com ha apuntat. En aquest sentit, ha afegit que «més enllà de terminis concrets», el «més important» de l'espai de diàleg amb el govern espanyol son «les concrecions i els avenços». Així mateix, el president de la Generalitat ha insistit que és «imprescindible» la «construcció de confiances». Aragonès ha constatat que les dues parts es troben «extremadament allunyades», i que per tant cal «reforçar la confiança» durant el procés de negociació.

Defensa de l'autodeterminació

El cap del Govern ha anunciat el «reinici» de la negociació amb l'Estat i ha celebrat que la reunió amb Sánchez hagi servit per tornar a reconèixer la naturalesa «política» del conflicte entre Catalunya i Espanya. Es reitera, doncs, el contingut de la Declaració de Pedralbes del desembre de 2018. «El conflicte requereix una solució política i democràtica, basada en el diàleg, i que haurà de ser confirmada per la ciutadania», ha asseverat Aragonès, que ha explicat que ha posat l'autodeterminació i l'amnistia damunt la taula, durant la trobada privada amb Sánchez -prèvia a l'inici de la taula de diàleg entre els dos executius. Aragonès ha exposat al president espanyol que la proposta que genera un «gran consens» entre la ciutadania catalana és l'amnistia, l'autodeterminació en forma de referèndum, i la «fi de la repressió». El cap del Govern ha defensat davant Sánchez que el referèndum és la proposta «més inclusiva».