Aragonès admet que la detenció de Puigdemont "no ajuda gens" a resoldre el conflicte i diu que avui viatjarà a Sardenya

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha admès que la detenció de l'expresident Carles Puigdemont a l'aeroport de l'Alguer "no ajuda gens" al procés de resolució del conflicte polític i ha anunciat que avui mateix viatjarà a Sardenya per fer-li costat. En una compareixença acompanyat del Govern en ple després d'una reunió extraordinària de l'executiu català, Aragonès ha exigit que es posi en llibertat l'expresident i que es retirin les ordres de detenció. Segons Aragonès, l'estat espanyol "ha enganyat" el tribunal europeu i s'ha demostrat que el sistema judicial espanyol és "anacrònic" i "només busca venjança". El president també ha llançat un missatge intern, demanant "enfortir aliances" i treballar "més units".

Sánchez veu "més important que mai reivindicar el diàleg" però afirma que Puigdemont "s'ha de sotmetre a la justícia"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reivindicat el diàleg amb Catalunya, però ha afirmat que és "evident" que "el que ha de fer és comparèixer i sotmetre's davant la justícia". "Avui, més que mai, és important reivindicar el diàleg", ha defensat Sánchez aquest divendres en una compareixença des de l'illa de La Palma. El cap de l'executiu espanyol ha argumentat que és "l'única via" per al retrobament i és "més necessari" que mai. En aquest sentit, Sánchez ha insistit en el "compromís" i "reivindicació" del diàleg.

Sánchez també ha recordat que Puigdemont va "fugir de l'acció de la justícia" quan governava el PP i ha expressat "respecte a tots els procediments judicials que s'obrin a Espanya, Europa o Itàlia".

Jordi Sànchez acusa el govern espanyol de donar cobertura a la «mala praxi» del Suprem

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha acusat el govern espanyol de donar cobertura a la «mala praxi» del Tribunal Suprem, fent referència a la breu nota de premsa que l'executiu de Pedro Sánchez va enviar de matinada després de la detenció de Carles Puigdemont. En declaracions a la premsa des de la protesta davant el consolat d'Itàlia a Barcelona, el dirigent de Junts també ha alertat que l'actitud de l'executiu espanyol posa en «enormes dificultats» la seva credibilitat pel que fa al diàleg. «Demostra quina és la seva autèntica voluntat de retrobament», ha afegit. Segons Sànchez, la justícia espanyola «fa trampes» i ha enganyat la justícia europea.

El secretari general de Junts diu que la justícia espanyola s'ha aprofitat de la «bona fe» de la justícia europea perquè, davant el compromís del tribunal europeu de deixar per escrit que no hi ha cap ordre executiva, el Suprem la manté activa «intentant fer caure la justícia europea darrere la mala praxi». «Exigim que el Suprem acati la decisió de la justícia europea i que accepti que fins que aquest organisme europeu no hagi resolt la petició prejudicial de la justícia espanyola, no es manté activada cap ordre d'extradició», ha dit. Pel que fa a la taula de diàleg, el dirigent de Junts ha defensat que «no es pot garantir el diàleg i la negociació donant empara a una persecució política i una vulneració dels drets fonamentals». Malgrat la detenció de Puigdemont, Sànchez s'ha mostrat convençut que la justícia italiana atendrà les peticions de la defensa de l'expresident i que aquest recuperarà la llibertat.

Junqueras diu que la detenció posa en perill la taula de diàleg i afirma que alguns aparells de l'Estat hi tenen interès

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reconegut que la detenció de l'expresident Carles Puigdemont posa en perill la taula de diàleg, però precisament per això l'ha reivindicat. En declaracions a RAC1, ha assegurat que ningú s'esperava la detenció i ha afegit que hi ha una part dels «aparells» de l'Estat que tenen intenció de «rebentar qualsevol possibilitat de negociació». Per això mateix, ha defensat que la via per resoldre el conflicte passa per aquest diàleg i ha demanat la màxima coordinació per aconseguir l'amnistia i el dret d'autodeterminació. Ha reconegut que és un camí «dificilíssim i ple d'entrebancs», sobre el que ell també és «escèptic», però ha insistit que si s'actua de manera «coordinada» hi ha més possibilitats d'èxit.

Junqueras ha afirmat que si a la taula de diàleg hi ha «més gent que posa traves que no pas que ajuda» les possibilitats que vagi bé seran més baixes. Ha assegurat que des d'ERC estan disposats a contemplar toles les vies «democràtiques, pacífiques i cíviques» i ha defensat que la taula de diàleg és una d'elles. L'exvicepresident del Govern ha assegurat que és compatible ser escèptic i intentar el diàleg. «Ens hi juguem molt, jo crec que hi hem de ser», ha declarat. Junqueras ha expressat la màxima solidaritat cap a Puigdemont i tots els represaliats i ha fet una crida a la «màxima unitat possible» de tots els demòcrates.

Garriga diu que quan Vox governi farà impossible un indult a Puigdemont

El portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha lamentat que la detenció arriba "tard i malament" ja que considera que hauria d'haver estat ja jutjat pels delictes de sedició, malversació i desobediència. "La bona notícia serà quan Vox governi Espanya i faci impossible concedir un indult a aquest senyor que tant perjudici ha causat als catalans i al conjunt d'espanyols", ha afegit.

La UGT exigeix la llibertat de Puigdemont i reclama "serenor" per tornar al diàleg i trobar solucions polítiques

El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha exigit la llibertat de Carles Puigdemont perquè "pugui tornar a les seves tasques d'eurodiputat". "És evident que la detenció és un exemple molt clar que les decisions dels polítics han d'estar en mans dels polítics i no de la justícia", ha dit. El líder sindical ha tornat a apostar per continuar amb la negociació oberta entre el govern català i l'espanyol, tot assegurant que si cada vegada que "hi ha una pedra al camí es qüestiona, la taula de diàleg evidentment no avançarà". Alhora, ha reclamat "serenor" perquè "en aquests moments els extrems busquen la confrontació".

Precisament, Ros ha manifestat una "aposta clara" per la "desjudicialització de tots els processos oberts" i ha insistit que cal "tornar a un procés de diàleg per intentar trobar solucions". "La taula de diàleg està feta perquè hi ha molts problemes", ha recordat el secretari general de la UGT de Catalunya, que ha dit que a banda del cas de Puigdemont, hi ha el procediment del Tribunal de Comptes i del jutjat d'instrucció número 13. Per tots ells, ha insistit "cal trobar vies per desjudicialitzar". "Si es va arribar als indults va ser més per les persones i organitzacions que van apostar pel diàleg i per les situacions polítiques que no per situacions de confrontació", ha recordat el líder de la UGT, una de les primeres entitats que va demanar l'indult per Dolors Bassa.

CCOO demana una reunió urgent de la taula de diàleg per trobar solucions polítiques després de la detenció de Puigdemont

CCOO creu que la taula de diàleg «s'ha de reunir urgentment» per «trobar solucions des de la política». En un comunicat, el sindicat ha demanat abordar «amb iniciativa pròpia» la situació «sense esperar que sigui el Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el que esdevingui les claus de la política a Catalunya i Espanya». En un comunicat, l'organització sindical que dirigeix Javier Pacheco, ha assegurat que «per superar el conflicte» s'ha d'apostar per «trobar acords en qualsevol fórmula possible» com ara la reforma del codi penal o per l'amnistia. CCOO afegeix que Catalunya i Espanya necessiten «consolidar una nova etapa política» que trobi els «consensos necessaris per fer front als reptes del país, gestionar la pandèmia, sortir de la crisi i abordar un canvi de model productiu». Segons el sindicat, per aconseguir-lo cal reforçar el paper de les institucions des de la política i la millora de la pràctica democràtica.

Comín, sobre la detenció de Puigdemont: «Dilluns ha d'estar treballant al Parlament Europeu»

L'eurodiputat de Junts Toni Comín espera que Itàlia «corregeixi» la detenció l'expresident Carles Puigdemont i pugui tornar a Brussel·les. «Dilluns ha d'estar treballant al Parlament Europeu», ha reclamat. Com a eurodiputat, Puigdemont forma part del comitè de Comerç Internacional de l'Eurocambra, que es reuneix el pròxim dilluns a tres quarts de cinc de la tarda a Brussel·les. Des de Junts recorden que, en l'auto de juliol sobre les cautelars, el Tribunal General de la Unió Europea va assegurar que Puigdemont mantenia la immunitat per als desplaçaments a la seu del Parlament Europeu.

Ayuso espera que Puigdemont «sigui jutjat i que ho sigui aviat»

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha esperat que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont «sigui jutjat i que ho sigui aviat». En declaracions aquest divendres en un acte, Ayuso s'ha sumat a les veus de la dreta espanyola que celebren la detenció i reclamen que se l'extradeixi. En roda de premsa, el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Montesinos, també ha demanat al govern espanyol que es comprometi a «respectar la sentència de la justícia» i que, en cas que l'expresident sigui jutjat a Espanya, «no se l'indulti».

«Per ser creïble, Sánchez ha de trencar avui mateix els seus acords amb les formacions separatistes que van en contra de la Constitució», ha dit Montesinos, que ha esperat que el president espanyol es comprometi amb la seva entrega a l'Estat espanyol perquè pugui ser jutjat.

Alba Vergés: «L'única solució és l'amnistia i el camí és l'autodeterminació»

La vicepresidenta primera de la Mesa del Parlament, Alba Vergés, ha defensat l'amnistia i l'autodeterminació com l'única solució. «Aquí hi som tots i ho compartim la majoria de catalans, que ho estan refermant cada vegada a les urnes», ha afegit la membre d'ERC en la concentració de protesta per la detenció de Carles Puigdemont davant el consolat d'Itàlia a BarcelonaVergés ha denunciat la «persecució malaltissa» contra el president Puigdemont i tot el moviment independentista. I ha demanat a l'estat espanyol que llegeixi el que diu la gent als carrers. «Això no ajuda evidentment a veure quin és el clam majoritari d'aquest país», ha afegit.

Cap conseller o consellera d'ERC ha anat a la manifestació, però sí que hi ha assistit una delegació formada, a part de Vergés, per la diputada al Parlament Jenn Díaz, la senadora Sara Bailac, el vicesecretari general de Comunicació i Estratègia, Oriol Lladó, i el president de la federació regional de Barcelona, Gerard Gómez del Moral, entre d'altres.

Arrimadas exigeix al govern espanyol que no indulti Puigdemont en cas que sigui extradit i jutjat a l'Estat espanyol

La presidenta de CsInés Arrimadas, ha exigit al govern espanyol que no indulti l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en cas que sigui extradit i jutjat a l'Estat espanyol. En declaracions aquest divendres al matí a TVEArrimadas ha demanat a l'executiu de Pedro Sánchez «que no interfereixi» en el procediment i «no vulgui ajudar als seus socis» independentistes. També ha reclamat que l'Estat es prepari per si hi ha «aldarulls» i «violència» a Barcelona com a reacció a la detenció. Arrimadas ha augurat que la detenció tindrà conseqüències polítiques en la negociació dels pressupostos pel fet que Sánchez hagi triat pactar amb formacions com ERC i EH Bildu. «Tant de bo Sánchez hagués triat un altre camí», ha dit.