«Prou». Aquest va ser el missatge contundent de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que va reclamar «autocrítica» a les autoritats espanyoles pel que va descriure com una persecució que «no aconseguirà cap dels seus objectius». Acompanyat del seu advocat Gonzalo Boye i el lletrat que també l’ha representat a Itàlia, Agostinangelo Marras, Puigdemont va repassar els quatre anys transcorreguts des que va emprendre l’exili i les decisions judicials belgues, alemanyes i ara italianes respecte la seva extradició. «És el moment de dir a Espanya ja n’hi ha prou, n’hi ha prou de seguir un camí que no li dóna cap resultat positiu, que dificulta clarament una resolució política d’un conflicte polític».

Puigdemont va afegir que «quatre anys després, seria el moment que algú fes autocrítica i recordar-li, potser avui és el dia que procedeix fer-ho, com li ho vaig dir a la màxima autoritat espanyola: ‘així no, no aconseguiran cap dels seus objectius, sinó crear problemes i allargar la resolució d’un conflicte’». L’expresident es va mostrar satisfet i al mateix temps indignat pel que va qualificar com una persecució per empresonar-lo i privar-lo de la llibertat d’expressió i moviments. Va parlar d’una «obsessió per part d’Espanya a insistir en crear problemes en el nostre problema, les nostres obligacions com a eurodiputats». «Espanya no ha obtingut cap dels seus objectius polítics i dic polítics perquè és evident que Espanya fa servir el poder judicial, que és un poder fonamental a l’Estat de Dret, que és un poder la independència del qual determina la qualitat d’una democràcia, per aconseguir objectius polítics», va descriure.

Puigdemont va anunciar que insistirà en el seu dret al moviment per la UE: «Potser serà el moment de demanar a la UE si Espanya encara és membre de la UE, perquè el Tribunal General dóna per fet que la suspensió del procediment afectaria també el procediment nacional. Espanya segueix sent membre de la UE o hi ha una excepció espanyola a l’estat de Dret europeu?». Puigdemont, contundent, va comparar les paraules del líder del PP, Pablo Casado, prometent portar-lo a Espanya, amb les que va pronunciar Pedro Sánchez, i va recordar els GAL.