Segueix-nos a les xarxes socials:

Rècord d’inversions a Catalunya gràcies als fons de la Unió Europea

Hi haurà 5.618 milions d’euros més

Rècord d’inversions a Catalunya gràcies als fons de la Unió EuropeaSílvia Jardí

Els pressupostos de la Generalitat per al 2022 incrementen la despesa pública fins a xifres rècord (5.618 milions més) gràcies a la incorporació dels fons Next Generation (2.142 milions), procedents de la Unió Europea per a la reconstrucció postpandèmica. El Govern ha destacat l’increment de les inversions socials i en infraestructures, així com en matèria de salut, per valor de 1.456 milions. Es consignen 749 milions a vivenda, com va avançar El Periódico de Catalunya, del mateix grup editorial que Diari de Girona. Tot això en uns comptes que compleixen amb la directiva que obliga a mantenir el dèficit a ratlla en un 0,6% del PIB.

Les principals xifres recullen un augment de 5.618 milions en despeses (un 17% més que el 2020), la incorporació de 2.142 milions dels fons europeus i l’estabilitat pel que fa als impostos. Així, malgrat que el conseller d’Economia, Jaume Giró, ha suggerit en més d’una ocasió la voluntat de reduir l’IRPF a les rendes més baixes, en els comptes aprovats ahir pel Consell Executiu no es recull cap variació significativa respecte a impostos, tampoc els mediambientals. Aquesta decisió pot respondre a la voluntat de Giró de guardar-se alguna carta negociadora amb la CUP en la tramitació dels comptes.

Respecte als impostos propis, es preveu un increment de les emissions de diòxid de carboni de vehicles, passant de 39 milions en el pressupost del 2020 a 160 en el de l’any vinent. També es preveu un augment de recaptació partint dels impostos cedits (successions, donacions i patrimoni, així com transmissions patrimonials) per valor de 434 milions.

Despeses de la Generalitat

La despesa a Salut s’incrementa en 900 milions d’euros, 320 dels quals corresponen a fons europeus. A part, es consignen 500 milions més per a la gestió de la Covid davant l’evidència que l’Estat no prorrogarà els fons destinats a les autonomies a aquest efecte. La inversió en atenció primària s’ha augmentat i passa del 12 al 17%. La CUP reclama que es compleixi l’acordat en el pacte d’investidura d’arribar al 25% d’inversió destinada específicament als ambulatoris.

En política social, a la renda garantida de ciutadania –la que perceben les famílies en una situació econòmica més desfavorable– es destinaran 400 milions d’euros. El Govern preveu gestionar –si prosperen les negociacions amb l’Estat– també l’ingrés mínim vital a Catalunya, una prestació creada pel Govern i que la Generalitat preveu gestionar, amb la qual cosa s’estalviaria uns 150 milions d’euros. A la Conselleria de Drets Socials l’increment percentual és del 30%, i passa de 2.900 milions a 3.800. Un augment en gran manera afavorit pels fons europeus, ja que l’increment sense seria del 9%.

Un dels capítols que experimenta una injecció econòmica més notable és el de les inversions públiques, que van quedar greument retallades en l’etapa de les retallades pressupostàries dictades pel Govern d’Artur Mas. El Govern preveu invertir 3.961 milions en infraestructures. Un augment de 1.900 milions respecte als comptes del 2020. La xifra prevista inverteix una tendència d’inversions molt discretes des del 2013. I s’acosta als moments àlgids previs a la crisi del 2008: el 2009 encara s’invertien 5.235 milions.

Giró confia en l’abstenció del PSC i els comuns si la CUP veta els comptes

«O pressupostos o pressupostos», va parafrasejar el conseller de Economia, Jaume Giró, a l’expresident Carles Puigdemont i el seu «referèndum o referèndum» de fa un lustre per a expressar, amb total convenciment, que Catalunya tindrà uns nous comptes aprovats quan comenci l’any 2022.

Com? «Estem convençuts que són els millors pressupostos que pot tenir Catalunya i que el projecte tindrà els suports suficients per a tirar endavant», va sostenir Giró, ja sigui gràcies a l’única força amb la qual ara com ara s’han assegut a negociar, la CUP, o perquè «són tan bons que estic segur que hi haurà forces que, quan els vegin, s’abstindran», va dir, en clara referència als dos grups parlamentaris (el del PSC-Units i els comuns), que ja han ofert la seva col·laboració al Govern.

La prioritat de l’executiu continua essent la CUP, però tot queda en mans del que decideixin les bases del partit, les organitzacions del qual són més partidàries de la presentació d’una esmena a la totalitat que de facilitar la tramitació dels comptes. «Cal esperar. Quan sapiguem la decisió, actuarem en conseqüència», va sentenciar de manera enigmàtica el conseller, sense voler avançar pantalles, però conscient que hi ha grups que estan disposats a activar les converses en el cas que la CUP surti de l’equació.

Posició enquistada

Per ara, la posició de la CUP està enquistada -més lluny que a prop de donar suport a les xifres- i no els senta bé la contundència de Giró: «Veiem arriscat aprovar uns pressupostos al Consell Executiu sense acord i condicionar amb frases que recorden a èpoques anteriors com o pressupostos o pressupostos», va etzibar el diputat Xavier Pellicer.

Prem per veure més contingut per a tu