La ministra de Justícia, Pilar Llop, va assegurar ahir a la Comissió de Justícia del Senat que «els indults del procés han estat eficaços», perquè, com assenyala el fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en la memòria de la fiscalia de l’any 2020, els delictes d’odi referits al procés independentista s’han reduït «un 61% mentre es tramitaven» les mesures de gràcia.

D’aquesta manera, ja amb això, segons la ministra de Justícia, s’ha complert amb la «raó d’utilitat pública, que va argumentar el Govern quan va concedir l’indult als nou condemnats pel Tribunal Suprem que eren a la presó. En la seva resposta, Llop va preferir remetre’s a la xifra que la memòria fiscal atribuïa als delictes d’odi ideològics i, en concret, relacionats amb el procés, un descens que el document no vinculava als indults, però sí que considerava un reflex que l’ambient estava més tranquil.

La memòria reflectia un descens general d’aquest tipus de delictes, però que s’explicava amb la pròpia pandèmia i les restriccions que va incloure, perquè la tendència a l’alça de l’any anterior es va produir amb la mateixa intensitat quan la situació es va normalitzar.