El Govern ha fet un pas més en la desescalada i elimina des d'aquest divendres el límit de reunió a 10 persones, al mateix temps que normalitza els aforaments en restauració, cultura i gimnasos, tot i que l'oci nocturn seguirà tancat amb la previsió de poder reobrir en les properes setmanes.

En una roda de premsa després del Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha indicat que la mitjanit de dijous a divendres decauran així "una bona part de les mesures restrictives perquè l'actual situació de la pandèmia, amb una corba estabilitzada en un altiplà", ja no són "necessàries ni estan justificades".

De moment, seguirà vigent el certificat Covid i continuarà tancat l'oci nocturn, que no obstant això està previst que pugui reobrir "en les properes setmanes si el virus no torna a sorprendre amb un nou gir de guió", ha afegit la portaveu.

Plaja ha assegurat que el Govern, que es reuneix aquest dimarts amb les patronals de l'oci nocturn, no allargarà "ni un dia més del necessari" el tancament de les discoteques i ha dit que la previsió és que "en les properes setmanes o dies" puguin anunciar ja la data de la reobertura.

Quant al certificat Covid, que està instaurat per a interiors de restauració, gimnasos i residències, ha explicat que estan esperant a rebre en breu l'informe del comitè científic assessor de la Covid sobre aquesta mesura, però ha deixat entreveure que decaurà en breu, possiblement aquesta mateixa setmana.

"Aquesta mesura es va implantar en un contacte epidemiològic diferent, abans de la nova variant, i va ser un incentiu per a la vacunació, però aquest no era el seu objectiu, sinó que era minimitzar els contagis, i amb l'òmicron -que contagia també a vacunats- és necessari qüestionar la seva utilitat", ha afirmat la portaveu.

El que sí és clar és que, després d'eliminar la setmana passada el toc de queda nocturn, aquest proper divendres decaurà la limitació de reunió de 10 persones i els aforaments en restauració, cultura i gimnasos.

Plaja ha indicat que les dades epidemiològiques apunten que Catalunya està "en un altiplà" d'una sisena onada, que segueix "desaccelerant".

Si bé la incidència continua sent "altíssima", amb rècords de contagis, l'impacte és "menys sever del que es pronosticava" a nivell assistencial, sobretot a les UCIs.

"Abans de les restriccions, entraven cada setmana 100 persones a les UCIs i ara no ens trobem en aquest escenari", ha dit Plaja, per justificar que les restriccions que decauen aquest proper divendres, si bé han funcionat al seu judici fins al present, ja no seran necessàries.