Catalunya viu avui la primera de cinc jornades de vaga convocades pels sindicats de docents en protesta per les polítiques -i les maneres- del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. De les cinc jornades (15,16,17, 29 i 30 de març), la d’avui serà la que suscitarà la mobilització més gran per part del professorat.

L’aturada té el suport de l’escola pública i també de la concertada. I, detall important, serà secundada per les direccions dels centres públics d’infantil, primària i secundària de Barcelona i de comarques com ara el Maresme, el Vallès o el Penedès. Així mateix, també s’hi ha sumat el sector de l’oci educatiu infantil i juvenil. Associacions de famílies com aFFac o Fapaes donen suport igualment a les mobilitzacions.

El Departament de Treball ha decretat uns serveis mínims a infantil, primària i ESO d’un docent per cada 3 aules, més del que, lògicament, demanaven els sindicats, i menys del que plantejava Educació (1 professor per cada 2 aules). Al servei d’acollida, menjador i extraescolars hi haurà d’haver un 50% de la plantilla. I a les escoles d’educació especial haurà d’estar operatiu el 50% del personal.

Des d’UGT han denunciat, recollint queixes de professors, que direccions d’alguns centres estan convocant reunions d’avaluació o de formació per als dies de vaga. «En dies de vaga no es pot actuar amb normalitat i cal respectar el dret de vaga», va recordar el dirigent sindical Jesús Martín.

La portaveu d’Ustec, Iolanda Segura, també va explicar que els serveis mínims perjudiquen les escoles petites, com les rurals, on en haver-hi pocs professors, aquests no podran fer vaga. «Hi hauria d’haver serveis mínims en funció de cada centre», va afegir.

Educació assegura que té voluntat d'arribar a un acord

El Departament d'Educació ha demanat als sindicats que tornin a la mesa de negociació perquè ha assegurat que té voluntat d'escoltar-los i arribar a un acord. Ho ha dit la directora general de Professorat, Dolors Collel, en declaracions a Catalunya Ràdio, qui ha criticat que els sindicats no s'han presentat a les tres darreres convocatòries. Collell ha assegurat entendre el cansament i la fatiga pandèmica que també han viscut els docents però ha lamentat que la convocatòria de vaga torna a recaure sobre els alumnes. Ha afegit que els canals de comunicació "estan oberts" i ha obert la porta a "buscar alternatives" a la compensació pels dies d'avançament del calendari escolar, que fins ara era la jornada intensiva al setembre.

Manifestacions al carrer

Dimecres hi haurà manifestacions descentralitzades a Barcelona, Tortosa, Tarragona, Girona, Lleida i Manresa. Precisament a la capital catalana el segon dia de vaga coincideix amb l'inici del Saló de l'Ensenyament. Per això, la manifestació anirà de l'estació de Sants fins al Saló, a Fira de Barcelona. Finalment, els dijous està prevista una manifestació que sortirà de la plaça Universitat de Barcelona i que finalitzarà a la de Sant Jaume.

Malestar generalitzat

La crida unitària a la vaga per part d’Ustec, CCOO, Intersindical i Aspepc UGT arriba en un moment d’esgotament del professorat, que, com recorden les direccions dels centres en una carta a les famílies i a Cambray, s’ha vist obligat en pandèmia a reinventar-se i a donar resposta a les necessitats del moment, mantenint alhora el compromís amb els seus projectes pedagògics.

En aquest estat de desgast pandèmic els han arribat els canvis impulsats pel Departament d’Educació, canvis que, denuncien, no els han estat ni consultats ni presentats, sinó que de vegades s’han hagut d’assabentar pels mitjans de comunicació, com els esborranys dels nous currículums o, el que els ha esgotat la paciència, del nou calendari escolar.

Els directors de centres en línia amb el model pedagògic competencial que defensa el Departament són els que han transmès a Cambray el seu «malestar» «per la gestió comunicativa i de recursos» del Departament i li han reclamat diàleg.