Ha mort a Barcelona als 89 anys l'exjutge Lluís Pascual Estevill, vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) entre el 1994 i el 1996 i condemnat a 9 anys i 4 mesos de presó per corrupció. Estevill, proposat a la vocalia del CGPJ per la Convergència i Unió de Jordi Pujol, havia estat, abans de l'etapa com a magistrat, advocat defensor de l'expresident de la Generalitat en el cas Banca Catalana. L'any 2005 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va considerar provat que el jutge extorquia algunes de les persones amb causes al seu jutjat per tal d'arxivar-les. Ho feia en connivència amb l'advocat Juan Piqué Vidal, que en la mateixa sentència del TSJC va ser condemnat a set anys de presó.

Nascut a Cabacés (Priorat) el 1933, Pascual Estevill va arribar a la carrera de la judicatura el 1990 per l'anomenada quarta via, la reservada a juristes de prestigi reconegut. Va ocupar durant dos anys plaça al jutjat de Terrassa i després es va traslladar a Barcelona. Ja a la capital catalana va començar a investigar casos de corrupció que afectaven empresaris afins a CiU, fet que li va atorgar l'etiqueta de jutge estrella. Més tard, però, va començar a extorquir acusats de bona posició econòmica amenaçant-los amb presó si no satisfeien les quanties que estipulaven ell i Piqué Vidal. Aquesta activitat va durar diversos anys en paral·lel a un ascens no qüestionat, fins al punt que la CiU de Jordi Pujol el va proposar com a vocal del CGPJ l'any 1994.

Dos anys més tard renunciaria al càrrec, quan ja pesaven diverses querelles contra ell, en un moviment que, de retruc, comportaria que Pujol cessés l'aleshores conseller d'Economia Macià Alavedra, un dels homes amb què el jutge mantenia una relació estreta. Precisament, el juliol del 1996 se'l jutjava i condemnava per prevaricació continuada i detenció il·legal a sis anys de suspensió en qualsevol activitat judicial. Els expedients judicials contra Estevill continuarien, i el 2005 el TSJC el condemnava a 9 anys i 4 mesos de presó per suborn, extorsió, prevaricació i detencions il·legals, després de considerar provat que havia mantingut a presó acusats que no van accedir a satisfer les quantitats que ell i Piqué Vidal els exigien per eludir-la.