Diari de Girona

Diari de Girona

El jutge del cas Voloh exculpa d’un delicte un empresari afí a Puigdemont

El magistrat estableix que la manca d’un informe de la Guàrdia Civil impedeix concretar l’acusació

El jutge del cas Voloh, que investiga el finançament del procés, Joaquín Aguirre, ha exculpat d’un delicte contra l’administració pública l’empresari Oriol Soler, persona de confiança de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, per falta d’un informe de la Guàrdia Civil i per evitar-li un «perjudici econòmic» davant la impossibilitat de poder signar un contracte amb una entitat pública si continuava imputat per aquesta infracció penal. Segons la resolució, l’arxiu dictat és parcial i l’empresari, que va ser detingut el 20 de novembre del 2020, continua tenint la condició d’investigat.

L’advocat de Soler va presentar el passat 30 d’agost un escrit al jutjat sol·licitant el sobreseïment provisional parcial només del delicte contra l’administració pública, mentre espera del resultat del conjunt de la investigació. El jutge ha acordat acceptar aquesta petició de manera «urgent» per evitar un possible perjudici econòmic, ja que, com a director general d’una empresa, se li ha negat la possibilitat de tramitar un contracte administratiu amb una entitat pública perquè està imputat per aquest delicte. Sobretot, tenint en compte que la Guàrdia Civil, que actua com a policia judicial, «encara no ha verificat» si Soler «podria haver-se beneficiat d’algun contracte públic de manera irregular».

El magistrat estableix que la manca de l’informe de la Guàrdia Civil sobre Soler es deu «tant a la manca d’efectius personals suficients» per elaborar un dictamen dels més de 100 dispositius incautats en les entrades i escorcolls efectuats, com a la necessitat de «donar prioritat» a les indagacions sobre altres investigats en aquesta macrocausa. «No obstant, aquesta qüestió no ha de ser de la incumbència de Soler, ni veure’s obligat a perdre contractes públics per aquest motiu», raona el jutge, que afegeix que, per ara, no pot avançar quan els agents presentaran el dispositiu digital que es va intervenir a l’imputat. Per tot això, Aguirre considera procedent l’arxiu per eludir un perjudici «econòmic innecessari» a Soler, considerat com un dels components de l’anomenat estat major del procés.

Oriol Soler és un empresari del sector de la comunicació àmpliament connectat amb l’activisme pacífic proindependentista. Fundador del Grup Cultura 03, del qual es va deslligar, va impulsar l’editorial Ara Llibres, la revista Sàpiens i l’edició barcelonina de la revista londinenca Time Out. També va coordinar la creació del diari Ara, del qual va ser president, conseller delegat i editor, i va engegar el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura. A més, entre el 2008 i el 2014 va ser membre del consell social de la UAB.

En el camp polític, va ser el director de la campanya Ara és l’hora de la consulta popular independentista del 9-N i codirector de la campanya electoral de Junts pel Sí, l’aliança entre CDC i ERC per a les eleccions catalanes del 2015.

Compartir l'article

stats