Segueix-nos a les xarxes socials:

"Si es tanquen parròquies serà per falta de feligresos no per falta de capellans"

"Si es tanquen parròquies serà per falta de feligresos no per falta de capellans"aniol resclosa

El bisbe Francesc. Així és com ja se'l coneix a la diòcesi gironina. De bon matí ja es troba assegut al despatx que dóna a la plaça del Vi. Reconeix que un dels reptes de l'Església Catòlica és la manca de vocacions però es mostra convençut que no es tancaran parròquies per aquest motiu. En tot cas, pensa que pot ser per falta de fidels i reconeix que a vegades hi ha un problema de comunicació amb la societat.

Com s'ha trobat la diòcesi de Girona?

Estic veient el treball fet durant aquests anys. He tingut reunions amb el consell episcopal, amb el col·legi de consultors, amb el consell d'economia... He visitat alguns capellans. M'estic endinsant en el treball de la diòcesi.

Quin és el problema de la diòcesi?

Tenim reptes però no són només per a Girona sinó del món occiental. Hi ha tres reptes importants: revitalitzar la vida cristiana. Hem d'ajudar a descobrir que el que nosaltres proposem és una bona notícia per a la persona d'avui. En segon lloc, el cristianisme és una bona notícia i, finalment, les vocacions per ser capellà.

Els seminaris estan buits. Què cal fer?

No es poden comparar els seminaris d'anys enrere amb els d'ara. Necessitem capellans, és cert. Cal veure com ajudem els joves que són cridats per Déu. Si no entusiasmem amb la nostra vida... Els joves s'han de poder identificar amb els capellans.

És un problema de l'Església en el sentit que no sap arribar prou a la societat i als joves, especialment?

La joventut sempre és una època de pas i molt important per a la vida. Un jove és com una esponja. En aquest moment la societat està impregnada d'aspectes que afavoreixen l'educació dels joves i d'altres que no ho fan.

Però fa la impressió que la societat ha evolucionat cap a un costat i l'Església cap un altre. S'han autoritzat els casaments gais, les adopcions, es vol ampliar la llei de l'avortament...

L'Esglesia no s'ha situat cap a un altre costat. Com a cristians tenim unes conviccions i no les mantenim segons el que diguin les modes o la societat. Fiar-nos de Jesús és el millor per a la persona per viure amb dignitat. Quan l'Esglési diu que cal respectar el do de la vida sempre ho diem perquè ho creiem així. Hi ha moments que sembla que l'Església no arribi a la societat. No farem rebaixes perquè hi hagi més vocacions. Al contrari. Com més rebaixes es fan, pitjor. Hem de connectar bé i que ens entenguin. A vegades hi ha un problema de comunicació.

Es tancaran parròquies per falta de capellans?

Jo diria que serà per falta de feligresos...(riu).

Però realment falten capellans

Sí però per falta de capellans no tancarem pas. Farem el que podrem i el capellà continuarà administrant sagraments i sempre hi haurà gent disposada a assumir per exemple fer catequesi. El problema, com dic, seria haver de tancar parròquies per falta de feligresos. Per tant, les vocacions són una qüestió prioritària.

Aquesta falta de vocació s'han de solucionar amb capellans que vinguin de fora?

Hi ha alguns capellans que venen de Sud-amèrica. I n'hi ha que vénen per qüestions polítiques als seus països... I aquí els acollim. No és un problema de llengua. N'hi ha que aprenen ja les celebracions en català.

Per tant, no es tanquen a aquesta possibilitat

No. De la mateixa manera que capellans d'aquí van a l'Àfrica a missions...o a Sud-amèrica pot arribar el moment que es faci en sentit contrari.

I veurem dones capellans?

En aquest moment, el Papa ha dit que no, que això no és pot plantejar. No forma part del Nou Testament. No s'ha de plantejar ni comptar-hi.

Creu que un bisbe de parla castellana hauria estat ben rebut a Girona?

No és només la parla. Qualsevol bisbe del món pot anar a qualsevol diòcesi. Què succeix però? Que per captar millor la cultura, la llengua, la sensibilitat... millor que sigui de l'entorn més proper. No és només una qüestió de llengua, perquè això es pot aprendre, sinó d'història i sensibilitat. El bisbe Pèlach, de Girona, bé va anar al Perú, no? Jo tinc amics al Camerun i s'adapten i ho coneixen. Només es demana que la persona tingui capacitat de conèixer la realitat i assumir-la.

Però aquí no hi entra també un component polític?

Sí, però l'Església no hauria de jugar a aquest component. Els criteris nostres han de ser eclesials. És més facil connectar una persona propera de l'entorn amb una realitat.

Té previst parlar amb els capellans del Fòrum Joan Alsina?

Aniré a veure a tots els capellans. Sé que han demanat venir-me a veure com també ho han fet d'altres. Quan hagi parlat amb tothom rebré també aquests altres grups com els capellans que es dediquin a la fotografia, a caminar o anar d'excursió...

Diuen que no se'ls escolta prou

(Silenci de diversos segons). Tot capellà es pot plantejar qüestions però, sobretot, la missió que se li encomana és edificar l'Església. I cadascú no es pot inventar l'església com a ell li sembla. Llavors ja no seria l'Església catòlica. És clar que es pot reflexionar, només faltaria! Però la missió que se li encomana és edificar l'església catòlica i apostòlica de la qual forma part. Aquesta és una qüestió de principis.

I parlen d'obertura de l'Església.

Sí, sí....i els altres capellans no tenen obertura? És que aquells que són en barriades, que estan donant cada dia la vida, els que són a l'Àfrica, els que treballen amb indigents no tenen obertura a la societat? Què vol dir tenir obertura? Plantejar interrogants?

S'estrenarà com a bisbe en la Conferència Episcopal Espanyola. Sempre s'ha dit que allà hi ha un nucli dur molt separat de l'Església catalana. Té aquesta impressió?

No hi he estat mai però no ho crec. Des del meu nomenament he rebut cartes i trucades de tots els bisbes d'Espanya per felicitar-me i donar-me ànims. No he experimentat això que diu, tot al contrari, molta simpatia. Alerta amb els judicis que es fan de les persones. Algunes persones poden semblar dures però potser aiò va amb el càrrec que tenen. El mateix passa en el món del futbol. En Guardiola sembla que és dur, oi? Per això es guanyen partits. A en Rijkaard tothom se l'apreciava però semblava que amb els jugadors tot era xauxa i es perdien partits...

Jo li preguntava però per la polèmica amb la Cope.

La pregunta del milió... Hauríem de parlar d'alguns programes de la Cope. Hi ha programes que no s'ajusten gens a l'ideari de l'emissora. Aquest és el problema. L'ideari programàtic de la Cope, que l'he llegit, ja el signaria. Què passa però? Succeeix que hi ha persones o programes que no s'hi ajusten. Què s'ha de fer? Doncs que s'ajustin al que diu l'emissora. És el que li deia abans. L'Església és l'Església i el capellà s'ha d'ajustar al que diu. El que demanem per la Cope s'ha de demanar també per a l'Església també.

Exercint de rector, quantes vegades li han demanat l'apostasia. És partidari de facilitar els tràmits?

Aquesta és una qüestió molt seriosa. Vol dir negar Déu. Cal respectar la llibertat de la persona però no es poden tocar els llibres del baptisme. Una persona pot dir que no se sent identificada o que se sent allunyada...però no pot deixar de constar que històricament va ser batejada, per exemple.

Què li sembla la decisió del jutge Garzón d'obrir fosses i investigar el franquisme?

Després de la transició tornar ara amb aquestes qüestions no ajuda gens a la vida democràtica. Justícia per a tothom sí, però si s'ha de revisar la història que es faci amb els mètodes històrics dels historiadors. No pels interessos polítics. Què hem de tornar, a les dues Espanyes? Per l'amor de Déu! Mirem de tancar ferides i no obrir-ne de noves!

Prem per veure més contingut per a tu