21 de novembre de 2008
21.11.2008
Medi Ambient

L'ACA proposa allargar el decret de sequera un any més a la conca de la Muga i al Cap de Creus

21.11.2008 | 17:55
El Riu Muga, fa només uns dies

El Consell d'Administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) proposarà al Govern allargar un any més el decret de sequera per a la zona de l'Alt Empordà. La decisió suposa que tota la conca de la Muga, amb 5.000 hectàrees de conreus que s'estenen a la vora del riu, continuarà en excepcionalitat 2.

A més, també es mantindrà l'excepcionalitat 1 a la conca del Cap de Creus, que comprèn municipis com Portbou, Colera, la Selva de Mar i el Port de la Selva. L'ACA ha pres aquesta decisió, que el Consell de Govern haurà d'avalar, després de comprovar que la situació a l'embassament de Boadella no permet preveure que les reserves emmagatzemades es recuperin abans de finals d'any.

L'embassament de Boadella, es troba a dia d'avui al 22,89% i acumula 13,98 hectòmetres cúbics d'aigua del total de 61,10 que pot arribar a emmagatzemar. Aquesta situació, lligada a la persistent sequera i a la manca de pluges que viu la comarca, ha portat el Consell d'Administració de l'ACA a decidir allargar un any més el decret de sequera a tota la conca que s'abasta del riu Muga.

Això comprèn la major part del territori de l'Alt Empordà, la ciutat de Figueres i 5.000 hectàrees de conreus que s'estenen a banda i banda del riu. En paral?lel, el consell també ha decidit demanar que es mantingui la fase d'excepcionalitat 1 a la conca del Cap de Creus, que abasta municipis com Portbou, Colera, la Selva de Mar i el Port de la Selva.

La decisió de l'ACA es trametrà ara al Govern, que l'haurà d'aprovar al consell executiu. S'espera que l'aprovació vagi en paral?lel a la derogació del decret pel que fa referència a la conca del Ter-Llobregat, un cop s'han recuperat les reserves d'aigua i els embassaments de Sau (Osona) i Susqueda (Selva) es troben respectivament al 59,73% i 68,08%.

La mesura d'allargar l'excepcionalitat 2 a la conca de la Muga, i la 1 a la zona del Cap de Creus es deu al fet que, des d'ara i fins a finals d'any, l'Agència preveu que les reserves d'aigua no es podran recuperar. Des de l'Alt Empordà, el responsable de l'Aigua d'Unió de Pagesos, Antoni Casademont, ha lamentat la situació.

Més pèrdues globals

'Si l'excepcionalitat dura fins a l'any vinent, això significa que les pèrdues globals als conreus, que en la campanya del 2008 han estat de 4,8 MEUR, encara seran més elevades durant la del 2009', ha declarat Casademont. I és que, si bé en un any normal les disponibilitats d'aigua per als conreus que es nodreixen de l'embassament de Boadella eren de 20 hectòmetres cúbics, aquest 2008 s'han reduït fins als 2 hectòmetres.

Això ha suposat que els prop de 1.200 productors que viuen de la conca de la Muga només disposessin d'un 8% de l'aigua habitual en altres campanyes. Per afrontar la campanya, els pagesos havien reduït fins a cinc vegades la superfície del conreu del blat de moro (de 2.000 a 400 hectàrees).

A més, havien augmentat la plantació d'aquelles varietats que necessiten menys aigua, com el cereal de secà (2.520 hectàrees plantades) o el gira-sol (680 hectàrees). Però l'evident manca d'aigua ha fet realitat les previsions més pessimistes: un 66% de la collita s'ha perdut i les pèrdues econòmiques ascendeixen als 4.880.800 euros, segons les estimacions d'Unió de Pagesos.

Tot i això, Casademont s'ha mostrat esperançat amb què aquest hivern alguna llevantada permeti assegurar l'aigua per a la propera campanya de reg. 'El pantà de Boadella només s'omple amb llevantades, i amb 4 ó 5 dies de pluja en faríem prou per recuperar les reserves', ha explicat. 'Aleshores, suposem que si el tenim ple, l'ACA podria treure l'excepcionalitat 2 a la conca', ha conclòs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema