Cada vegada més la incertesa que pesa sobre el govern en minoria de Sils (IdS) sembla dissipar-se a tenor dels ànims de l'oposició (ICV, CiU, AMS), que s'està reunint amb la militància i la setmana vinent decidirà si tira endavant la moció de censura a l'alcalde de la vila, Martí Nogué (IdS), o tot queda en no res "i tan amics".

Abans d'ahir, la direcció d'AMS va reunir-se amb la seva militància per decidir si es plantava en la negociació amb la resta de partits de l'oposició o continuava endavant. La majoria va estar d'acord a aconseguir presentar la moció de censura per forçar un canvi de govern a la vila.

El portaveu de la formació independent, Antoni Tello, és conscient que a la resta de partits "hi ha moltes pressions", tant per part d'alguns dirigents com per part de la militància, que veu amb reticències un pacte tripartit. Tello resumeix la voluntat de canviar el govern silenc per "la manca de diàleg i la poca gestió política d'IdS". Apunta el regidor que "quatre persones no poden governar bé un Ajuntament". Actualment, el ple municipal està format per 12 regidors, 4 dels quals -els d'IdS- són els que gestionen totes les àrees en minoria després de la impossibilitat d'establir acords.

D'altra banda, Tello creu que si la moció de censura no està pactada la setmana que ve, "ja no tirarà endavant" i, per aquest motiu, creu que serà la setmana decisiva. Això no significa que s'hagi de presentar abans de divendres que ve, però sí que ja s'hauran acordat tots els punts i el temps podrà ser més o menys elàstic en funció de l'estratègia que adoptin els partits.

Les tres formacions coincideixen a afirmar que el cartipàs no és el que provoca més tensions a l'hora de negociar i prova d'això és el consens que hi ha en gran part de les àrees. Per exemple, tant ICV com AMS no s'oposen a que sigui CiU qui ocupi l'alcaldia. Per ICV, les àrees de Medi Ambient, Participació Ciutadana i Comunicació són les més importants. AMS s'ha mostrat conforme i CiU no es pronuncia al respecte. El portaveu dels ecosocialistes, Albert Miralles, defensa la voluntat de la seva agrupació d'ocupar aquestes carteres "perquè s'hauria de demostrar que s'ha produït un canvi en aquestes àrees després d'haver-nos queixat tant per la manca de participació i informació".

Els independents d'AMS, malgrat no voler ser massa explícits, no han ocultat el seu interès en la cartera de Sanitat.

La lògica de caixa o faixa

La formació ecosocialista és la que menys es preocupa pel temps que pugui tardar a presentar-se la moció. "No estem en la lògica de caixa o faixa, el temps no és important i no ve d'un mes o dos", apunta Miralles. ICV vol "apurar les negociacions al màxim", perquè considera que les diferències que pugui haver-hi amb els possibles socis de govern "no són molt grans".

Si definitivament es consumés el pacte, seria la primera vegada que a Sils manés un govern tripartit. Precisament per aquest motiu les negociacions encara no han finalitzat, doncs no es tracta d'un acord entre dues formacions (ICV i AMS) amb el suport d'una tercera (CiU), sinó que és un "matrimoni a tres", explica Miralles.

Cal recordar que la idea de la moció de censura va sorgir en el sí d'ICV i AMS, però va obrir les portes a CiU, que s'hi va sumar.