Segueix-nos a les xarxes socials:

David Puig i Clara

"El PSC m'oferia un any d'alcalde, Urbanisme i el sou que volgués"

"El PSC m'oferia un any d'alcalde, Urbanisme i el sou que volgués"

David Puig (Castell-Platja d'Aro, 1971) ha estat en una situació que descol·loca per inusual l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro: a l'oposició però amb delegacions i un sou del govern. Donant suport des de fora a la minoria de l'equip de govern ha permès sostenir-lo fins que el regidor d'Urbanisme, Antoni Cano, va decidir sortir-ne perquè deia estar fart de les "ingerències" de Puig. El republicià explica la seva acció al govern i converteix les "ingerències" de Cano en "fiscalització".

Amb el canvi de govern, millorarà la seva relació amb els companys de l'oposició?

Ara seran els de CiU. De les relacions amb l'alcalde i la gent de CiU durant aquests dos anys no en puc tenir queixa.

I amb els que fins ara compartia oposició (PSC i ICV)?

Ells m'han dedicat una campanya d'insults, menyspreus i humiliacions i han fet seva la dita que a còpia de repetir una mentida es converteix en realitat.

Després de les raons donades per Cano i aquesta campanya de PSC i ICV, se sent assenyalat com a responsable de la ruptura?

No som culpables. Nosaltres hem apostat perquè Joan Giraut fos el nostre alcalde i ens hem mantingut en aquesta postura. L'únic responsable és Antoni Cano.

I pel carrer, què nota?

No res. Ningú m'ha retret res. No ens enganyem, l'electorat és savi i fora d'aquests ambients polititzats, la gent veu que a Cano se li han parat projectes a Urbanisme.

Com per exemple, quins?

Una és la modificació del PGOU al Politur, on Cano volia fer un edifici de 7.000 metres quadrats per a un geriàtric. Ho vam parar perquè és una animalada posar un geriàtric en una zona de muntanya que té pendent. No ho veiem clar i li vam parar.

Ara, farà més d'oposició?

Mentre donàvem suport a CiU i PP, vam fer una oposició constructiva. I seguirem el mateix plantejament. Allò que estigui bé no tenim per què votar-hi en contra, però el que estigui malament ho denunciarem. Ara, amb el nou govern haurem de veure si compleixen les expectatatives; però ja veiem que ICV està radicalment en contra de l'ampliació del Port d'Aro, el PSC vol portar els drets dels propietaris del Port d'Aro a un altre lloc i aquesta ampliació és el producte estrella de Cano.

Per què el suport a Giraut?

He reiterat que a l'assemblea d'ERC ningú volia que Dolors Padilla fos alcaldessa perquè no ens mereix confiança. Ens sentíem molt més representats per Giraut. A partir d'aquí, vam fer una oposició constructiva per poder influir en aquest govern. Cano no ens agradava, però les possiblitats de pacte eren les que eren. La nostra primera premissa era que Giraut fos alcalde.

Temes que ha proposat ERC i que hagi aprovat el govern...

Molts; ampliació de la zona Wi-Fi, la celebració d'esdeveniments com el de Fórmula 1, el pla director de sanejament de plujanes, el tema de les ONG amb unes bases que s'haguessin d'implicar a Castell-Platja d'Aro, la nova plana web administrativa, les jornades de participació de la revisió del PGOU, o la recuperació de patrimoni històric com la màquina del tren.

L'aprovació d'aquests temes condicionava el vot d'ERC?

No. Hi ha coses que hi hem votat en contra. Hi havia una bona relació amb l'equip de govern i Giraut sempre ha buscat el consens; hi ha hagut ocasions que hem proposat una cosa i que després no han tirat endavant.

Cano va criticar la seva ingerència, penjar els estudis previs del POUM sense consultar-l'hi i les bases de les ONG...

M'estranya la preocupació de Cano cap a les ONG quan mai ha assistit a les comissions informatives. Ell ha buscat coses per justificar un trencament. Dels estudis previs, li vaig demanar disculpes perquè potser sí que li hauria d'haver comunicat; i ell va acceptar les disculpes. Això va quedar aquí i no va passar res. I ara ho utilitza per justificar el trencament.

Però les bases de les ONG s'han tornat a canviar a les d'abans.

Bé, hi havia una partida gegant per a ONG -100.000 euros-, que va ser desig de l'alcalde que nosaltres no compartíem, però ho vam respectar. Amb les nostres bases hi va haver un sobrant de 70.000 euros, però si les ONG que vénen no treballen al territori... És molt sorprenent que la majoria de les ONG es financen amb un 95% amb diner públic, i això no és treballar el territori, que vol dir tenir una base social, que els socis col·laborin, que s'hi impliquin empreses.

ERC posava més els nassos a Urbanisme que a les altres àrees?

No és que hi poséssim més els nassos, és que Urbanisme és una àrea molt sensible i hi havia un deure moral de fiscalitzar l'acció de Cano.

Veu normal ser a l'oposició, amb delegacions i sou?

El PSC i ICV han fet molta demagògia sobre el meu sou perquè, per exemple, la Dolors Padilla cobra quasi 3.000 euros del Consell Comarcal, uns 1.000 i escaig de l'Ajuntament i aquí ningú s'escandalitza. Jo rebo 1.800 euros bruts -en 14 pagues-. Es pot veure que estic a l'oposició i cobro, però a part d'anar a les reunions a les quals poden anar Torres i Padilla, jo havia de treballar i tirar endavant les delegacions. Això implica una dedicació superior a la de tots ells i és just que percebi una retribució. El que no poden dir és que Giraut em comprava el vot. Jo sé què valia perquè hi havia un grup que ho pagava: un any d'alcalde, la regidoria d'Urbanisme en exclusiva i el sou que jo volgués. Això, mitja hora abans del ple d'investidura ho oferia el PSC.

Però que un regidor de l'oposició tingui delegacions no és veu enlloc més. Xoca una mica.

Hi ha moltes coses que no es veuen enlloc més. La gent, fora dels entorns polititzats, es mou per la feina feta. Que estiguis al govern o a l'oposició, la gent del carrer vol resultats.

Quan el PP va dir que marxava, van acceptar entrar al govern.

Com a primera opció, volíem reconduir el pacte i no teníem problema de pactar amb el PP perquè amb una regidoria amb pes específic com Serveis i Medi Ambient era la manera de tenir Cano collat. Però Cano no ens volia a dins i la prova és que quan vam començar a negociar ens enteníem molt bé, però la cosa es va anar retallant i al final ens assignava Esport i Joventut. Li vam dir que sí a tot i no tenia excusa per trencar. El que va fer és desaparèixer i al cap de sis dies presentava la moció.

Quin futur veu a aquest equip de govern?

Els uneix agafar el poder. No tenen res en comú. En el tema de Port d'Aro tots tenen opinions diferents. El més greu del canvi és que si CiU i PP haguessin aguantat fins al final era la fi de la vida política de Torres, Padilla i Giraut. Amb la nova situació tots tres seguiran, i no crec que això sigui bo per a Castell-Platja d'Aro.

Aquest canvi passarà factura?

Generen unes expectatives que no poden complir, com Port d'Aro; les ordenances fiscals, que Padilla deia que s'havien de congelar, què farà?

Prem per veure més contingut per a tu