Aquesta setmana s'han reprès els treballs de rehabilitació de la Nau del Vapor de la Burés, però només aquells concentrats en la teulada. I és que la setmana passada la Comissió de Patrimoni del Departament de Cultura a Girona es va pronunciar després de decretar-ne l'aturada perquè s'estava convertint en Bé Cultural d'Interès Nacional i va assegurar que no deixava totes les obres parades sinó només les que s'hi fan a l'interior.

La urgència de deixar reemprendre l'obra al teulat es deu bàsicament en què mentre s'hi feien les obres es van haver d'aturar i llavors, la teulada va quedar descoberta i va ser necessari col·locar-hi lones i plàstics perquè no traspassés aigua en cas de pluja.

Ara queda que el Departament de Cultura i l'Ajuntament d'Anglès acabin de posar-se d'acord perquè es pugui tornar a treballar dins la nau on hi ha la peça del Vapor de la Burés, una joia industrial de les colònies tèxtils i que cal protegir així com el seu edifici, en ser considerat un patrimoni arquitectònic.

Minimitzar l'impacte interior

De fet, el que busquen ambdues institucions és minimitzar l'impacte a l'interior i segons explica el regidor d'Urbanisme d'Anglès, Josep Santané (PSC), el que està encallant les negociacions és per ara la instal·lació d'una rampa que per banda de Cultura es voldria instal·lar en un lloc i per la banda de l'Ajuntament, en un altre.

Una discussió, però, que s'espera tenir desencallada en els propers dies perquè així també ho va anunciar Cultura la setmana passada amb les ganes que totes les obres de reforma a la Nau de la Burés es duguin a terme perquè així es pugui acabar convertint el centre d'interpretació de l'arqueologia industrial del tèxtil a la zona del Ter Brugent.

La rehabilitació de la Nau del Vapor Burés és un tema històric i un dels projectes emblemes del govern d'Anglès (CiU-PSC). Cultura va aturar les obres a prinicpi de gener perquè s'estaven realitzant amb un projecte que no complava el nou escenari de protecció que pot comportar un BCIN i en canvi, per part de Patrimoni reclamava un nou informe. Ara s'enllesteix la part del teulat i aviat es tornarà a actuar a l'interior.