Ustec·STEs, CCOO, Aspepc-SPS, FETE-UGT i CGT han acusat el Departament d'Educació d'"enganyar-los" durant el procés de negociació, perquè consideren que no hi havia una veritable voluntat d'acceptar les seves reclamacions. A més de convocar oficialment la vaga del 17 de març, també van anunciar mobilitzacions i potser alguna tancada durant la primavera contra la política educativa del conseller Ernest Maragall.

Les principals reclamacions sindicals són augmentar les plantilles del professorat, modificar el decret d'autonomia per evitar la "desregularització" de la funció del professorat, cobrir totes les baixes des del primer dia i mantenir la jornada intensiva al juny.

Acusacions creuades

Les negociacions entre els sindicats i la conselleria es van trencar dimecres: el Departament defensa que les han trencat els sindicats amb l'amenaça de vaga, i els sindicats asseguren que ha estat la conselleria la que s'ha "aixecat de la taula".

Els portaveus sindicals van demanar al president de la Generalitat, José Montilla, que intervingui en aquest conflicte, després que s'hagi fet palès que no és possible la interlocució amb Maragall. També van desmentir la rèplica de la conselleria, que dimecres va acusar els sindicats de convocar una vaga amb interessos particulars per les eleccions sindicals de la tardor.

La portaveu d'Ustec·STEs, Rosa Cañadell, va afirmar que el gran problema de l'educació pública té nom i cognoms, els del conseller d'Educació, i va afirmar que la vaga convocada, la cinquena, "és conseqüència de la política educativa de Maragall i la Llei d'Educació de Catalunya".

El portaveu d'Aspepc·SPS, Xavier Massó, va afirmar que el decret d'autonomia es podria resumir dient que la direcció dels centres "podrà fer el que vulgui", si el Departament està d'acord.

La portaveu d'ensenyament de la UGT, Roser Font, va reconèixer que durant la negociació s'havia avançat en alguns aspectes, però eren coses "poc significatives".

El portaveu de CCOO, Àngel Garcia, va explicar que la vaga "no és un caprici" dels sindicats, sinó que és coherent amb les seves reclamacions. A Maragall, li va dir que "ho té fàcil" si vol que la vaga es desconvoqui, ja que només ha de fer propostes clares i "serioses".

La presidenta de la Federació d'associacions de mares i pares d'alumnes de Catalunya (Fapac), Imma Fuyà, va dir que "la Fapac no vol culpabilitzar ni sindicats ni Departament, però es pregunta què està passant a l'Educació del país". També va qüestionar que es llencin acusacions d'electoralisme i va concloure que a la seva Federació "tenim ganes d'escoltar".

Maragall, decebut i disgustat

El conseller d'Educació, Ernest Maragall opina que la convocatòria de vaga és "particularment desafortunada" i va dir que se sentia "decebut i disgustat". Per a Maragall, "que els sindicats s'expressin a través d'un recurs sistemàtic com la confrontació i la vaga em sembla que va contra la lògica i la normalitat democràtica". El conseller va fer aquestes declaracions ahir al matí a RAC 1, on va mostrar la seva decepció perquè "estàvem en un procés francament positiu de diàleg concret i d'avenç específic".