Dissuadir i perseguir els actes delictius i d'incivisme. Aquest és l'objectiu que l'Ajuntament de Figueres vol acomplir amb la instal·lació de càmeres de videovigilància a partir del maig, després d'obtenir el vist-i-plau de la Direcció General de Seguretat Ciutadana. Concretament, s'instal·laran al carrer Robaudonadeu i als aparcaments púbics dels Fossos i al Poliesportiu. Aquests són els 'tres punts calents' detectats, que estan relacionats amb el furts, els robatoris de cotxes i els actes de vandalisme. 'Està demostrat que les càmeres tenen un efecte dissuassori important i són un instrument més per ajudar a perseguir els delictes i l'incivisme', apunta l'alcalde Santi Vila.

Entre els actes vandàlics que ha patit la ciutat en els últims mesos, destaca la crema de cotxes. Fins a un total de 38 vehicles es van cremar durant el 2010. Vila reconeix que va ser 'un any negre' però apunta que, gràcies a l'augment de la presència policial -es va desplegar el dispositiu Cercle amb cossos de mossos i guàrdia urbana-, en els últims mesos s'ha contingut el problema. Actualment, ja tenen identificats tres presumptes autors. Un d'ells ja està detingut, un altre entra i surt de la presó i hi ha un tercer que encara no s'ha resolt.

Precisament, un dels temes que també s'ha parlat durant la junta local de seguretat celebrada aquest dilluns a l'ajuntament ha estat el dels delinqüents multireincidents. Es treballarà per fer un 'seguiment exhaustiu' d'aquestes persones i també dels establiments més conflictius que reincideixen. Del que es tracta, segons Vila, és que aquells estrangers sense papers que cometin delictes puguin ser expulsats més ràpidament.

Una atenció als adolescents

La junta també ha tractat la proposta de crear una taula transversal, amb agents policials, serveis socials i educació, per establir iniciatives i fer un seguiment al voltant d'aquells joves adolescents que, per qüestions d'edat, 'no queden en terreny de ningú' i tenen una 'certa impunitat' a l'hora de cometre petits delictes.

Manteniment del dispositiu especial de seguretat

Durant el segon semestre del 2010, s'ha registrat una reducció del nombre de delictes respecte l'any anterior. 'S'ha treballat molt i estem contents, però continuem tenint més delictes dels que voldríem', assenyala Vila. És per això que el dispositiu especial de seguretat que va permetre durant la segona meitat del 2010 augmentar el nombre d'efectius de Mossos d'Esquadra destinats a la ciutat continuarà en els pròxims mesos.

El delegat del Govern, Eudald Casadesús, que ha assistit a la primera junta de seguretat d'aquesta ciutat des del seu nomenament, ha confirmat que el Govern aposta per mantenir aquest dispositiu i han coincidit en la conveniència d'incrementar-los quan sigui possible.

A nivell de demarcació, Casadesús ha reconegut que actualment hi ha una 'insuficiència' de Mossos i que per això hi ha previst destinar una part dels nous agents que surtin formats aquest 2011 per 'reforçar' la demarcació però no ha donat cap xifra. Sí que ha dit que s'estudiarà si cal reestructurar tota l'àrea de seguretat per veure si cal reordenar i distribuir diferent els agents de seguretat en funció de la necessitat de cada zona.

El trasllat de la Guàrdia Civil al barri de Sant Joan, aquest 2011

L'alcalde Santi Vila ha confirmat que els responsables de la Guàrdia Civil han acceptat traslladar-se al barri de Sant Joan, al carrer Mandri, i deixar l'edifici on es troben actualment al carrer Nou. Si bé no ha precisat si es tractarà d'una cessió de l'espai, el que sí que ha assegurat és que s'ha començat a gestionar la tramitació de l'expedient i que s'espera poder procedir al trasllat durant aquest any. 'Era important que aquest cos volgués ser al barri', ha apuntat Vila.