La delegació de la Generalitat a les comarques gironines va aplicant els canvis promesos pel president Mas per aprimar el Govern i retallar el nombre de directors territorials. És per això que les àrees que s'han quedat sense un càrrec de designació política al capdavant podrien ser assumides pel delegat del Govern, Eudald Casadesús. Es tracta d'Economia i Finances, Governació i Interior, que serien de la seva responsabilitat directa. No obstant això, donat el volum de feina, segons va destacar el mateix Casadesús, tot i no haver-hi un director territorial sí que es podria comptar amb un cap de serveis en cada àmbit. Pel que fa a Esports, Institut Català de la Dona i Joventut es mantindria la figura d'un coordinador territorial.

Les previsions del delegat són que l'equip de directors i coordinadors territorials de les comarques gironines estarà enllestit a finals d'aquest mes de febrer.

Territori i Sostenibilitat

Un dels noms que resten per conèixer és el de la conselleria de Territori i Sostenibilitat que en un principi es preveia que no comptaria amb cap director territorial al capdavant però finalment hi haurà un nomenament.

Casadesús va anunciar que «ha demanat» que així sigui ja que, des del seu punt de vista, és «imprescindible» que hi hagi un coordinador territorial perquè es tracta d'una conselleria que abasta diverses competències, com Transports, Infraestructures i també ara Habitatge i Medi Ambient. El delegat del Govern va avançar que ja ha proposat un nom i que en els propers dies es coneixerà.

Nomenaments «imminents»

D'altra banda, els nous directors territorials del Departament de Cultura i també del de Benestar i Família seran nomenats de forma «imminent». Al capdavant dels serveis territorials de Cultura s'hi posarà Antoni Baulida, exalcalde de Cassà de la Selva i l'actual alcalde de Borrassà, Ferran Roquer, dirigirà Benestar i Família a Girona, tal com ja va avançar Diari de Girona la setmana passada.

Casadesús va assegurar que es tracta de dos perfils «molt bons» ja que un ha estat alcalde i l'altre encara ho és i, des del seu punt de vista, es tracta de persones «properes» i «polivalents i tot terreny». «És important que l'administració compti amb persones que tenen una visió més àmplia del territori i que toquen de peus ha terra», va manifestar. Queda pendent que la Generalitat nomeni el director dels serveis territorials de la conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca. Referent a la conselleria de Justícia, Casadesús va destacar que encara no és segur que es nomeni un director territorial.

CiU havia criticat el tripartit

Cal recordar que durant l'etapa de CiU a l'oposició la federació va criticar el model territorial que PSC, ERC i ICV estaven implantant. En aquest sentit, per exemple, el càrrec de director territorial d'Interior (que ara assumirà Casadesús) es va crear l'any 2007, després que ICV assumís la conselleria. En aquest cas, va anar a càrrec de Marc Vidal. Un altre exemple, la figura de director territorial de la llavors conselleria de Política Territorial i Obres Públiques (avui Territori i Sostenibilitat) es va crear també l'any 2007 per decisió del conseller Joaquim Nadal, que hi va posar Ramon Ceide al capdavant.

Finalment, també amb l'arribada del primer tripartit, el PSC ja volia eliminar el càrrec de director dels serveis territorials de Governació, però que finalment es va mantenir per garantir la quota de poder que pertocava a ERC.