Els robatoris a interior d'habitatge són un problema a Catalunya, i Girona no n'és una excepció. Aquesta mena de delictes s'han incrementat a Girona un 21,45% el 2010 amb relació a les dades del 2009. Aquest augment està per sobre la mitjana catalana, que situa la pujada de robatoris dins de cases en un 17,19% en el mateix període.

A la regió policial de Girona, l'any 2009 es van donar 2.328 denúncies arran d'aquests fets. Un total de 355 casos es van resoldre i es van detenir 198 persones. El decalatge entre els casos resolts i el número de detinguts s'explica per què sovint un lladre que es dedica a buidar cases ho fa en sèrie, és a dir, no en buiden només una. Pel que fa al 2010, les dades transmeses per Interior parlen de 2.964 robatoris, 452 fets resolts i 274 detencions. L'increment se situa en un 21,45% en el cas dels robatoris. També, però, han augmentat els fets resolts en un 21,46%, i també les detencions en un 27,73%.

Aquesta tipoligia delictiva es relaciona sovint amb delinqüents poc especialitzants (malgrat que alguns operen de manera força professional, desmuntant panys sensers per accedir a les portes sense haver-les d'esbotzar: és el que es coneix com el mètode del bombí) i de fet en els darrers mesos s'han registrat robatoris on els lladres es conformen amb botins minsos constituïts per electrodomèstics, mobles i fins i tot a vegades els fils de coure de les instal·lacions elèctriques dels habitatges, tal com va passar fa un mes i escaig a un pis de Santa Eugènia, a Girona.

En general, aquesta mena de lladres actuen a domicilis buits -a Girona s'acarnissen sobretot en segones residències, tot i que en els primers mesos del 2011 també s'han detectat robatoris per part de lladres silenciosos mentre els residents dels habitatges estaven dormint. Se n'han donat com a mínim dos casos a Calonge i quatre a Tossa de Mar.

El director general de la Policia de la Generalitat, Manel Prats, va anunciar ahir que s'iniciarà «un programa específic i es buscaran les pautes necessàries per revertir la situació actual». El nombre de detinguts el 2010 ha estat de 1.904 persones a tot Catalunya amb relació a aquest tipus de delictes.

17 delictes en joieries

Per la seva banda, ahir el Col·legi Oficial de Joiers Orfebres Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya va presentar la memòria anual, on es reflecteixen 17 delictes relacionats amb aquest sector a Girona durant el 2010. Dels fets, un correspon a un atracament, nou més són furts, tres tenen relació amb atracaments a representants i transportistes relacionats amb el món de la joieria i quatre més són robatoris amb força. En tots els casos, els fets a Girona han disminuït.