La Diputació de Girona gaudeix de "bona salut" pel que fa a igualtat de gènere, però encara queda feina per fer, segons es desprèn de la diagnosi del Pla d'Igualtat, que es va iniciar l'any 2009 i que ha acabat amb un Pla d'acció durant els pròxims quatre anys. Entre els aspectes positius, destaca que no hi ha un elevat índex de temporalitat en els contractes ni tampoc diferències salarials en funció de la categoria. Sí, en canvi, que s'observa una representació d'homes i dones molt "estereotipada" en funció dels tipus de feines, com és el cas de les tasques d'oficis, on el 41% són homes, així com la falta de representativitat femenina en els càrrecs de responsabilitat, 3 diputades enfront de 24 diputats.

La Diputació va presentar ahir el Pla, en motiu del Dia de les Dones. D'aquesta manera, va voler donar exemple i situar la perspectiva de gènere com un eix transversal en totes les polítiques públiques. El projecte va començar el 2009, amb l'aprovació al ple de l'elaboració del pla amb l'acord dels agents socials. Llavors es va fer una "auditoria laboral", on es tenien en compte tots els aspectes relacionats amb els treballadors i el gènere, com ara retribucions econòmiques, salut laboral, formació, selecció, entre molts altres àmbits. El resultat ha estat una diagnosi que ha posat al descobert quina és la situació en què es trobava la corporació durant el 2010.

La vicepresidenta, Maria Teresa Ferrés (PSC), va assegurar que l'elaboració del pla els ha permès veure com la Diputació gaudeix de "bona salut" en temes de gènere, però que cal avançar en aspectes per arribar a una situació "òptima". Entre els aspectes que cal treballar perquè la igualtat arribi "a totes les capes" hi ha la qüestió política: actualment hi ha una clara majoria de diputats masculins enfront de les femenines, amb tres 3 dones per 24 homes, i per tant hi ha "un desequilibri".

La magistrada del Jutjat Social de Santa Cruz de Tenerife, Ana Salas, que va participar en la primera fase del pla, va destacar ahir que un dels aspectes positius que més els va sorprendre va ser la "salut" en les relacions laborals. "Estem acostumats a veure administracions plenes d'indefinits no fixos", una contractació que implica temporalitat fins que surt la plaça a concurs i que en la majoria de casos són ocupats per dones, amb la consegüent precarietat laboral. "Aquest problema a la ?Diputació no hi és", va indicar Salas.

Sí, però, que s'observa "segregació horitzontal": és a dir, la distribució d'homes i dones en determinades àrees de forma molt "estereotipada" en funció del tipus de feines. Així, les tasques d'"oficis" (paletes, electricistes) estan ocupades sobretot per homes, mentre que en els llocs de treball on es requereixen titulacions superiors predominen les dones.

Pel que fa a estudis, també es veu com les dones tenen més formació, tot i que això no es correspon sempre amb la categoria laboral. Caldria buscar el perquè d'aquesta situació, segons Salas, ja que podria succeir que siguin les mateixes dones que no volen tenir llocs de responsabilitat.

Com a aspecte positiu, no hi ha variacions importants amb el sou i les categories, en funció de si és home o dona. Ara bé, el fet que els homes concentrin càrrecs amb més responsabilitat fa que les retribucions siguin superiors.

Un dels aspectes per millorar la representativitat femenina és el procés de selecció. Així, s'aconsella utilitzar mètodes de selecció i promoció neutres (amb currículums "cecs"), o incloure la perspectiva de gènere en l'elaboració i aplicació del pla de carrera.