Les restriccions pressupostàries tornen a fer-se presents en les decisions del Departament d'Ensenyament, ara pagant a terminis les gratificacions per als docents que es prejubilin aquest any i, d'altra banda, aturant l'Agència d'Avaluació i Prospectiva de l'Educació creada per l'anterior govern.

La Conselleria ha pactat amb els sindicats repartir en 5 anys la gratificació extraordinària que la Generalitat dóna als mestres i els professors que es jubilin de manera voluntària el 2011. El motiu és la crisi econòmica, que ja ha afectat nombroses partides del Departament d'Ensenyament, i el sistema escollit té com a objectiu evitar reduir les gratificacions.

Fins ara, les prejubilacions s'abonaven de cop a l'agost, però el calendari que la Conselleria ha pactat amb la Federació d'Ensenyament de CCOO, Ustec·STEs i FETE-UGT preveu un primer pagament del 20% amb la nòmina de l'agost i el 80% restant repartit en quatre pagues anuals fins el 2015. En canvi, la gratificació extraordinària de l'Estat sí que es pagarà íntegrament aquest 2011.

Amb aquesta mesura, el Departament d'Ensenyament explica que ha aconseguit un doble objectiu: reduir la despesa d'aquest any i mantenir les mateixes quantitats abonades l'any passat. A tot això, la Conselleria apunta que aquest 2011 s'acaba l'actual sistema de jubilacions anticipades, pel que s'espera que augmentin.

L'import de les gratificacions varia en funció dels anys de servei prestat i del cos docent, ja que s'hi poden acollir mestres, professorat de secundària, d'escoles oficials d'idiomes -així com catedràtics d'aquests tres últims cossos-, d'arts plàstiques i disseny, tècnics de FP i de tallers d'arts plàstiques i disseny, a més del funcionariat dels cossos d'inspecció. Les quantitats aprovades per a aquest any oscil·len entre un mínim de 4.291,56 euros i un màxim de 26.405,54.

Pel que fa a l'Agència d'Avaluació i Prospectiva de l'educació, Ensenyament va publicar ahir un decret suspenent-ne l'activitat i la creació del Consell Rector. Aquest ens es va crear el 2009 i els seus estatuts tot just es van aprovar fa 4 mesos. Però, ara, la situació econòmica del Govern ha frustrat la seva posada en marxa i la Conselleria ha decidit suspendre l'Agència "temporalment" fins que la situació pressupostària canviï.