Segueix-nos a les xarxes socials:

Envien 3.000 tones de fusta de les nevades a Dinamarca

L'encariment del petroli, la manca d'estella al país escandinau i la falta d'infraestructures per tractar-la a Catalunya han propiciat la remesa

Envien 3.000 tones de fusta de les nevades a Dinamarcaacn

La ciutat danesa de Randers, d'uns 60.000 habitants, s'escalfarà amb els arbres que van caure fa un any amb les intenses nevades. La fusta, convertida en estelles, viatjarà des d'ahir a bord d'un vaixell de més de 100 metres d'eslora que aquesta setmana ha estat amarrat a Palamós, des d'on s'ha efectuat el carregament d'unes 3.000 tones. L'encariment del petroli i la falta d'estella a aquesta zona han propiciat que es pogués dur a terme aquesta exportació, la primera que es fa a Escandinàvia. Fins ara, s'havien enviat vaixells a Itàlia. Les empreses gironines Enerfust XXI i Biomassa del Gironès estan al capdavant d'aquesta operació, juntament amb la multinacional Inter Fuel. D'aquí 15 dies està previst un nou vaixell a Dinamarca, i tres més a Itàlia.

Deu dies és el temps que trigarà el Hanseatic Swon per arribar fins a Randers. Aquest vaixell entrarà pels fiords, gelats durant aquesta època de l'any, i permetrà que habitants d'aquesta ciutat es puguin escalfar amb la fusta de les nevades i les estelles dels arbres que l'estiu passat es van veure afectats per l'incendi de Vilopriu.

Durant tres dies, una grua de grans dimensions i dues retroexcavadores han treballat amb intensitat per poder passar l'estella forestal a l'interior de la bodega del vaixell. "És una operació estratègica", explica el gerent de Biomassa del Gironès, Toni Arimany. Biomassa del Gironès s'ha encarregat de la gestió de la fusta dels boscos afectats per les nevades i de l'incendi de Vilopriu, mentre Enerfust XXI, que impulsa la planta de biomassa de Cassà, s'ha ocupat de la trituració. La fusta s'ha venut a Inter Fuels, que és qui l'envia.

Aquesta és una fusta de qualitat "excel·lent", segons Arimany, ja que té menys del 30% d'humitat i no té fulla, a causa del foc i les nevades que van trinxar els arbres (pins, alzines, roures i pollancres). Tot i que aquesta és una operació amb "destinació atípica", que els ha permès obrir mercat a un altre lloc que no sigui a Itàlia, l'objectiu final és que la crema d'aquesta biomassa es pugui fer a Catalunya. Actualment, però, no hi ha les infraestructures ni les instal·lacions adequades, tot i que esperen que sigui possible d'aquí a dos anys llargs. Es tractaria de desenvolupar plantes de biomassa de caràcter local, com la que hi ha planificada a Cassà de la Selva. Fins llavors, la fusta acumulada de les nevades haurà de trobar una sortida a través de les exportacions.

Prem per veure més contingut per a tu