De moment són tres els municipis (Girona, Figueres i Ordis) els que s'han adherit al Pacte d'alcades i que han realitzat un PAES (Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible) durant el 2010, segons recull la memòria anual del Cilma. Amb l'objectiu de mitigar el canvi climàtic, la Unió Europea dóna protagonisme als ens locals promovent aquest Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses. Aquest és un compromís per tal de reduir un 20% les emissions de CO2 abans del 2020, com a resultat d'un augment del 20% de l'eficiència energètica i arribar a una quota del 20% de fonts d'energia renovables. Actualment ja s'hi han adherit 2.360 ajuntaments de la Unió Europea.

A banda d'aquests tres municipis, n'hi ha d'altres que han redactat el PAES, com Santa Cristina d'Aro, mentre que alguns han manifestat una voluntat de fer-ho (Lloret de Mar o Palafrugell).

La memoria del Cilma per a la implantació del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses a les comarques gironines també recull les iniciatives per l'eficièncie energètica que s'estan realitzant. En aquest sentit, 30 municipis han presentat iniciatives per instal·lar calderes de biomassa en equipaments públics. Principalment a les comarques del Ripollès i la Selva, i en menor mesura al Gironès.També hi han hagut actuacions puntuals a Girona, Santa Cristina d'Aro, Palafrugell, Banyoles, Riells i Viladrau. D'altres han impulsat iniciatives per millorar l'eficiència energètica en equipaments i/o en l'enllumenat exterior (Figueres, Camprodon, Palafrugell, Girona, Lloret de Mar, Santa Cristina d'Aro i Castell-Platja d'Aro); per instal·lar plaques fotovoltaiques (Figueres, Ordis, Girona, Lloret de Mar, Santa Cristina d'Aro i comarca de la Garrotxa) o l'instal·lació de plantes de cogeneració (Lloret de Mar, Palafrugell, municipis de la Garrotxa i del Pla de l'Estany). La iniciativa la promou la Diputació de Girona i el Cilma.