Renovació o defenestració? Davant les bones expectatives electorals després dels bons resultats obtinguts a les eleccions al Parlament, l'estratègia del PP gironí de cara a les municipals està passant per realitzar profunds canvis en els caps de llista de les principals localitats gironines. I alguns sectors no s'ho han pres gens bé, fins al punt que l'històric regidor de Lloret Santiago Ontañón ha decidit donar-se de baixa. Però no és l'únic que està molest.

Ontañón, que porta 20 anys com a regidor, ha trencat el carnet del PP perquè assegura no estar d'acord amb el projecte de «cares noves» que està portant a terme la direcció popular, lamentant que s'apartin «com un moble» les persones que hi havia fins ara sense que se'ls expliquin els motius de la seva substitució. En la seva opinió, aquest moment de bones perspectives electorals és el menys adient per fer canvis radicals, ja que això «només provoca divisions internes». Per això, critica que les candidatures per a les localitats de més de 20.000 habitants es triïn des de Barcelona, i diu que això ha passat també en el cas del cap de llista de Lloret, Enric Martínez, procedent d'Unió igual que el president del PP a Girona, Enric Millo. A més, assegura que aquest l'ha criticat en correus electròncis per a desqualificar-lo i lamenta que els militants no hagin pogut donar la seva opinió en tot el procés.

Però no és l'únic que manté aquesta opinió. A Santa Coloma de Farners, el president local, Ramon Roura, també s'ha queixat que s'estigui fent la candidatura a les seves esquenes, malgrat que, segons va indicar, la junta local ja l'havia escollit a ell com a cap de llista. Roura ha assegurat que dimitiran tots els membres de la junta perquè s'ha buscat nova gent des de Girona i s'ha treballat a les seves esquenes, extrem negat des de la direcció del partit. Roura també acusa la direcció del PP de «restar i i dividir», i també lamenta les formes. De moment, no s'ha comunicat oficialment qui serà l'alcaldable popular.

També hi ha un cert malestar a Platja d'Aro, on és probable que l'actual regidor, Antoni Cano, no repeteixi per donar pas a la renovació. De moment, però, tampoc s'ha proclamat oficialment el candidat.

Una situació similar es dóna a Castelló d'Empúries, on l'actual regidor, Julià Genovés, volia repetir com a candidat, però la direcció del partit no ho veu bé perquè va ser considerat trànsfuga a causa del pacte de govern amb ERC, Entesa i l'excandidata socialista Maria Dolores del Fresno. Tot apunta a què l'escollida serà Sílvia Valiño, però de moment tampoc no hi ha confirmació oficial.

En altres casos, els antics caps de llista ara van de número 2, de manera que la direcció del partit ha aconseguit esmorteir les crítiques. A Figueres, per exemple, va haver-hi una dura pugna perquè l'actual regidor Diego Borrego volia repetir com a candidat, però finalment el partit va imposar la presidenta local, Maria Àngels Olmedo. Finalment, Borrego anirà en segon lloc.

També anirà com a número 2 Joaquim de Trinxeria a Olot, malgrat que la junta local ja l'havia escollit a ell com a candidat per setena vegada. La direcció del PP va exigir, però, una renovació, i ell va escollir Júlia Sala, malgrat que el partit aposta per Carles Jou. Trinxeria veu bé que la cap de llista sigui Sala perquè ja va ser la seva número 2, i ell ja estat sis cops cap de llista. De moment, però, encara no s'ha oficialitzat el candidat.

Mentrestant, a Blanes, el regidor Celestino Lillo ha deixat pas a Salvador Tordera com a cap de llista. Lillo, que ocuparà el segon lloc, no ha discutit la decisió i assegura que va ser ell mateix qui va demanar un canvi generacional.

Girona, Palafrugell i Roses

, mentrestant, són les úniques ciutats grans de la demarcació que mantindran el mateix cap de llista que en el 2007.