L'entitat ecologista Gent del Ter ha presentat al·legacions al projecte Life que s'ha de desenvolupar a l'illa d'Avall, al terme municipal de Jafre. L'entitat va entrar ahir les al·legacions a l'Ajuntament d'aquest municipi i, com ja havia manifestat anteriorment, considera que per preservar aquest espai "no caldria tocar res, ja que fins ara s'ha mantingut prou bé". En tot cas, si es tira finalment endavant el projecte de millora que preveu el projecte Life, Gent del Ter proposa que s'impedeixi l'entrada de vehicles a l'illa d'Avall, col·locar un panell informatiu sobre l'interès d'aquest indret com a patrimoni natural, que s'estableixi un únic camí com a itinerari de visita i retirar manualment algunes espècies arbustives menors com ara les romegueres o les canyes. L'entitat conclou que les actuacions que cita abaratarien els costos i previndrien futures extraccions d'àrids, que és el gran temor de Gent del Ter.

En les al·legacions, Gent del Ter considera el projecte "innecessari, agressiu amb l'entorn que pretén protegir i que respon a uns interessos concrets sense haver estat sotmès a cap procés de participació ciutadana".

L'entitat qualifica d'"innecessària" la intervenció, perquè no li troba sentit a la supressió d'espècies al·lòctones "si aigües amunt no es té cura" de les que hi ha. Sobre les espècies al·lòctones arbòrees, "són molt grans i les seves arrels consoliden l'illa i són niu important per la fauna". Altres punts que al·leguen són que actualment és una illa poc concorreguda i que les basses que s'hi projecten representen l'"artificialització" de l'illa.

Entrada de màquines

Per justificar l'agressivitat del projecte, Gent del Ter ho atribueix a l'entrada de màquines, l'utilització d'herbicides i "donar pas a una primera extracció d'àrids per crear les basses artificials". Finalment, expressen el desig que el debat no s'hagués limitat al municipi de Jafre, sinó que hagués estat més ampli, perquè l'illa és de domini públic hidràulic, segons l'entitat.

El mes de març, Gent del Ter va organitzar una passejada per l'illa per conscienciar sobre la seva posició i sobre el fet que no cal fer-hi cap intervenció. També hi va comparèixer l'alcalde de Jafre, Joan Bonany. Aleshores, en declaracions a aquest diari, va explicar que el projecte té l'objectiu de conservar l'espai i que els redactors del projecte mereixen la seva confiança per tenir clar que saben el que fan en la conservació.