Amer ha estat un dels municipis amb l'ambient polític local més convuls de la Selva interior durant aquests darrers quatre anys. Un trencament de govern i una moció de censura, així com les irregularitats urbanístiques que han sortit a la llum, són els episodis que han marcat la vida política local.

En aquestes eleccions es pretén trencar amb el passat, amb els canvis de caps de llista en dos dels tres grups municipals que concorren i la desaparició d'Independents d'Amer (IA).

Unes opcions polítiques que encapçalen, per part d'Esquerra Republicana (ERC), Xavier Targa, l'exalcalde, que va entrar a governar el 2007 amb el grup d'Independents d'Amer del polèmic Joan Güell i que va veure com el seu govern va durar uns cinc mesos. Llavors, ERC va governar amb minoria amb Coalició per Amer (CA) i així havia de ser fins a final de mandat, però el gener del 2010 els antics "ememics polítics", els grups de CiU i IA, van forjar una moció de censura i van fer fora Targa de l'alcaldia. En aquests moments, el convergent Narcís Junquera és el batlle d'Amer.

I és precisament en el grup de CiU on hi ha canvis al capdavant de la formació política i la seva exnúmero dos, Alba Serra, es converteix en la dona que aspira l'alcaldia d'Amer; mentre que a Coalició per Amer (CA) el que era el número 4 el 2007, Josep Maria Aregay, passa a ser el cap de llista. I entre aquestes tres opcions n'hi manca una quarta: després de 12 anys, el grup de Independents d'Amer finalment no s'ha presentat per falta d'una persona que volgués liderar el grup. Aquesta és una formació que fins a mitjans de l'any passat estava a mans de l'exalcalde Joan Güell, que va deixar la vida política després de la moció de censura i que està essent investigat per irregularitats urbanístiques comeses mentre era batlle durant dos mandats (1999-2007). Una herència urbanística que els nous inquilins de l'ajuntament hauran d'intentar solucionar.