Els veïns del barri del Castell d'Arbúcies fa dotze anys que conviuen diàriament amb antenes de telefonia mòbil a tocar de casa seva. S'han queixat de mil maneres a l'Ajuntament perquè els provoquen molèsites i sorolls i en diferents plenaris s'ha acordat el seu trasllat.

Finalment, ja hi ha nous emplaçaments confirmats després de diferents informes tècnics i ara només falta que un cop obtin?guin la llicència corresponent, les companyies de telefonia s'instal·lin en aquests nous espais, més allunyats de nuclis habitats.

En l'actualitat les antenes afecten bàsicament la zona dels carrers Domènech Refart i el carrer Pont, dos vials del barri del Castell, que han liderat les protestes durant tots aquests anys. Les futures ubicacions -com es veu en el mapa- són l'àrea del turó del Sagrat Cor i l'altra, Fogueres de Montsoriu.

Segons assegura el consistori, les antenes de telefonia mòbil del Sagrat Cor no tindran cap immoble en un radi de 100 metres. Un fet que els veïns d'aquesta zona han criticat durant mesos després de saber-se que en l'àrea d'influència de la seva urbanització s'hi col·locarien els punts de telefonia mòbil que fins ara hi havia al centre. Aquests fet va provocar fins i tot manifestacions en contra dels veïns pels carrers del municipi.

En canvi, segons l'Ajuntament, el fet que no hi hagi cap vivenda en un radi de 100 metres contrasta amb el nombre d'habitatges de la ubicació actual al carrer Domènech Refart, amb 97 habitatges en un radi de 100 metres al voltant d'unes antenes que el veïnat vol lluny de les seves cases. I a banda, assegura que són 166 els habitatges en un radi de 100 metres al voltant de les altres antenes situades a l'edifici del carrer Pont.

Garantia de bona cobertura

Un dels punts que s'ha criticat en ocasions al govern d'Arbúcies és que s'hagi allargat tant de temps la trobada d'uns punts per a garantir la cobertura i en tot moment l'alcalde Roger Zamorano (ERC) ha assegurat que s'han estudiat diverses localitzacions per tal que fossin el més allunyades possible dels nuclis habitats.

Ara, amb el trasllat d'aquests dos punts de telefonia mòbil al futur emplaçament del Sagrat Cor i la instal·lació d'una torre de telecomunicacions a la Serra de Fogueres es garantirà, segons l'Ajuntament, un bon nivell de cobertura al mateix temps que la distància amb el primer habitatge s'incrementa notablement. I és que en un radi de 100 metres no es troba cap habitatge i, respecte el primer, manté una distància de 130 metres, assegura el consistori.

A banda, la zona on hi ha la torre de telecomunicacions a la Serra de Fogueres d'Arbúcies, que és l'altre punt on s'ubicaran antenes de telefonia mòbil complementàries per tal de garantir una bona cobertura a Joanet, a la urbanització del Mirador de Pujals i al Polígon Industrial Torres Pujals d'Arbúcies. A l'igual que a la zona del turó de la urbanització del Sagrat Cor, aquestes antenes no afectaran cap habitatge en un radi de 100 metres, afirmen des de l'Ajuntament. De moment, no hi ha data per al trasllat de les antenes.