21 de juny de 2011
21.06.2011
L'estiu serà més càlid del normal

La primavera ha estat la més calorosa dels últims 70 anys

Les previsions meteorològiques apunten que aquest juliol, agost i setembre pot pujar un grau la temperatura mitjana

21.06.2011 | 09:18
Banyistes a Platja d´Aro, diumenge al matí.

Malgrat que l'estiu comença oficialment avui, les temperatures d'aquesta primavera han avançat climatològicament l'estació en el calendari. Les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) indiquen que aquesta primavera ha estat la més calorosa dels últims 70 anys. Per aquest estiu, la previsió apunta que la temperatura pot estar un grau per damunt de la mitjana dels últims anys.

Catalunya ha registrat la primavera més calorosa des de fa 70 anys, amb temperatures rècord de fins a 33 graus a l'abril, i es preveu que la temperatura d'aquest estiu sigui un grau per damunt de la mitjana dels últims anys, segons els pronòstics de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

El delegat d'AEMET a Catalunya, Antonio Conesa, va fer ahir un balanç climatològic de temperatures i precipitacions entre març i maig en el qual destaca que els termòmetres han registrat valors rècord que han oscil·lat entre els 4 graus per damunt del normal al Pirineu i 0,5 graus al sud de Tarragona. Mentre que la mitjana dels tres mesos de primavera és de 2,3 graus per damunt de la mitjana calculada des de fa 70 anys a Catalunya.

El 1945, 6 graus més

Conesa va destacar que el mes d'abril a Catalunya ha estat el més càlid, al costat dels de 1945 i 1949, des que es fan registres climàtics, amb temperatures que van arribar a superar la mitjana en 6 graus. El delegat per a Catalunya d'AEMET va pronosticar que, després d'aquesta primavera calorosa i humida, els mesos de juliol, agost i setembre seran més càlids del normal a Catalunya, amb una mitjana d'un grau per damunt de la mitjana acumulada els últims anys. Conesa també va advertir, però, que aquests pronòstics, que realitza el Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini, no són cent per cent fiables, ja que estan sotmesos a fluctuacions aleatòries del temps i són més difícils en latituds més allunyades al tròpic. Segons Antonio Conesa, les temperatures aquest estiu seran més altes del normal no només a Catalunya sinó a tota la regió Est i Sud peninsular, Balears i Canàries

Sobre pluges, s'espera un trimestre estiuenc amb precipitacions que no sortiran dels valors normals de l'època estival.

Amb aquest pronòstic meteorològic, el delegat d'AEMET a Catalunya, Antonio Conesa, va augurar que "si hi ha temperatures més altes i ha plogut per primavera, cosa que ha fet créixer el sotabosc, hi haurà més risc d'incendis".

Conesa també va augurar que el canvi climàtic portarà a registrar cada any temperatures mitjanes més altes, encara que hi haurà intervals d'anys més freds "amb variabilitat i oscil·lacions".

En aquest sentit, el delegat va reconèixer que el canvi climàtic s'està fent notar ja en les sèries llargues de dades dels observatoris meteorològics, i va posar com a exemple que entre els deu primers anys d'aquest segle ja se n'han comptat 6 o 7 entre els més calorosos de la història.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema