La Comissió de Treball del Congrés dels Diputats va aprovar ahir la reforma de les pensions impulsada per l'Executiu espanyol, que inclou l'augment progressiu de l'edat de jubilació fins als 67 anys. Un cop més, el suport de CiU va ser decisiu per a l'aprovació d'aquesta reforma, i el que la federació ha obtingut a canvi és la titularitat de set hospitals catalans, inclòs el Josep Trueta. Ara, una de les opcions que té la Generalitat és vendre's els edificis, llogar-los per continuar-los utilitzant i guardar una opció de recompra de cara al futur. Els diners d'aquesta operació es podrien destinar a reduir el dèficit.

La setmana passada, l'abstenció de CiU va permetre que prosperés el nou marc de negociació col·lectiva, mentre que el suport de la federació va ser ahir determinant perquè la reforma pogués tirar endavant. La federació va incorporar una cinquantena d'esmenes al text, i a més va aconseguir incloure-hi la transferència a la Generalitat dels edificis de set hospitals catalans: Josep Trueta , Vall d'Hebron de Barcelona, Bellvitge , Can Ruti de Badalona, Arnau de Vilanova de Lleida, Verges de la Cinta de Tortosa i el de Viladecans. PP, ERC, ICV, IU, PNB i BNG van votar en contra de la reforma, que ara passarà al Senat. D'aquesta manera, el Govern espanyol va poder superar un dels últims esculls importants que li queden aquesta legislatura amb l'aprovació de la reforma per part de la Comissió de Treball, que va actuar amb competència legislativa plena. D'aquesta manera, l'augment de la jubilació pot passar immediatament al Senat i no ha calgut esperar dues setmanes per aprovar-la en ple, fet que hauria endarrerit la seva tramitació.

La Comissió va rebutjar una a una les esmenes de l'oposició amb els vots de CiU i el PSOE, que sumaven dos més que els de la resta de grups (19 a 18). Els dos partits van fer servir la mateixa majoria per aprovar les esmenes transaccionades entre la federació i el PSOE. El resultat de la votació final del dictamen va ser de 19 vots a favor, 18 en contra i una abstenció. El suport de CiU al text permet que prosperi el nou marc de les pensions i un augment de l'edat de la jubilació que ha topat amb l'oposició de la pràctica totalitat de la resta de grups de la cambra. CiU hi va introduir una cinquantena d'esmenes en la fase de ponència i ahir encara va entrar quatre modificacions més al text, la principal de les quals era una millora del tractament fiscal per a les persones que reben la pensió de viduïtat, de manera que treballar no els penalitzi. Un dels punts decisius per a aquest suport de CiU va ser el compliment del compromís del Govern espanyol de transferir a la Generalitat els edificis de set hospitals catalans. El seu servei ja era competència del Govern català, però fins ara la titularitat dels edificis continuava en mans de l'Estat. Aquesta era una de les condicions del Govern per complir els objectius de dèficit, juntament amb el traspàs dels 1.350 milions del fons de competitivitat. Una de les opcions és vendre els edificis, llogar-los per continuar-los utilitzant i guardar una opció de recompra del futur. Els diners podrien anar a parar a reduir el dèficit.