03 de agost de 2011
03.08.2011

El mal temps dispara els rescats de banyistes a la Costa Brava

L'any passat en el mateix període
s'havien fet nou actuacions però aquestes gairebé s'han triplicat, ja que s'han enfilat a les 22

03.08.2011 | 19:45
Dos socorristes de la Creu Roja realitzant tasques de vigilància en una de les platges de la Costa Brava.

El mal temps d'aquest juliol, traduït amb la presència constant de banderes d'alerta al litoral gironí ha fet disparar els rescats de banyistes a les platges de la Costa Brava. Segons recull l'estadística de la Creu Roja, l'any passat per aquestes dates s'havien fet nou rescats; aquest 2011, però, ja se'n porten 22. El portaveu de l'entitat, Carles Sureda, assegura que la majoria de casos es deuen a "imprudències i a gent que comença a nedar, s'endinsa al mar i després no pot tornar perquè els corrents els ho impedeixen". D'altra banda, com que les pluges han fet disminuir l'afluència a les platges, el gruix d'assistències ha caigut fins a un 26% i, en el cas de picades de medusa, en més del 50%.
I és que l'atípic juliol viscut aquest 2011 ha fet que menys turistes paressin la tovallola a la sorra, i això s'ha traduït en una disminució de les assistències per part dels socorristes de la Creu Roja. En concret, d'ençà que l'entitat va engegar el servei -el 15 de juny- i durant aquest mes i mig, s'han fet un 26% menys d'assistències a banyistes.
Fins al 31 de juliol, els socorristes han fet 3.273 actuacions al llarg de la trentena de platges de la Costa Brava on la Creu Roja té presència. L'any passat, per aquestes dates, s'havien fet 4.468 assistències.
El gruix de les assistències el continuen centrant els talls i les ferides (1.842). "En general, es tracta de lesions lleus que es fan els banyistes quan caminen per la sorra o mentre neden, perquè es tallen amb alguna roca", concreta el portaveu de la Creu Roja.
A les assistències per ferides les segueixen les fetes arran de picades o al·lèrgies, tot i que ja en menor grau (887 assistències). Precisament, dins aquest grup es comptabilitzen les picades de medusa, que durant alguns estius han suposat un veritable problema en algunes cales i platges. Aquest 2011, però, el mal temps ha fet baixar aquestes assistències en un 58%.
Entre els mesos de juny i juliol de l'any passat, la Creu Roja va atendre 942 banyistes amb picades de medusa. Aquest estiu, però, de moment només se n'han atès 395.
"Per una banda, els banyistes estan més conscienciats i ja no es posen tant a l'aigua quan veuen que hi ha una bandera que alerta de la presència de meduses", explica Sureda. I hi afegeix: "Però també és innegable que la baixada de temperatures de les dues darreres setmanes ha fet que no hi hagi grans bancs de meduses al litoral gironí".

Molts més rescats
Però el mal temps, tot i fer disminuir les assistències, també té una altra conseqüència. I és que, lligada a les imprudències dels banyistes, la mala maror també ha fet disparar els rescats de banyistes, que quasi s'han triplicat.
L'any passat, per aquestes dates, els socorristes de la Creu Roja havien fet nou rescats; ara, però, ja se'n porten 22. A més, en quatre d'aquests casos ha calgut activar la barca de salvament, i dos dels banyistes rescatats han hagut de ser traslladats d'urgència a un centre sanitari.
Carles Sureda explica que la majoria dels rescats es fan perquè el banyista "ha desobeït els consells dels socorristes o bé perquè s'ha endinsat al mar i, després, no pot tornar nedant perquè la corrent li ho impedeix".

La vigilància a la platja
Aquest estiu, 132 socorristes de la Creu Roja vigilen diàriament el litoral gironí. En concret, a 31 platges de la Costa Brava que cobreixen 10 municipis: Portbou, Llançà, Castelló d'Empúries, l'Escala, Pals, Begur, Palafrugell, Palamós, Platja d'Aro i Sant Feliu de Guíxols.
Arreu d'aquestes platges, la Creu Roja hi té instal·lats un total de 33 llocs de socors, vint cadires de vigilància i onze torres d'observació. A més, a l'hora de prestar el serveis, l'entitat disposa de set ambulàncies, nou embarcacions, una moto aquàtica, set desfibril·ladors i disset cadires amfíbies per facilitar el bany a les persones amb discapacitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades