Vot de Vila renovat un any més. El Pare Pelegrí d'enguany, Francesc Fonalledas i Capdevila, va tornar ahir a Tossa de Mar per fer públic que el dia anterior havia arribat a Santa coloma de Farners a agrair que Sant Sebastià els alliberés de la pesta fa ja sis centúries.

El retorn cap a casa del Pare Pelegrí sol ser més distès que en la jornada precedent, quan els quaranta quilòmetres entre Tossa de Mar i Santa Coloma es reclama a tots els que facin el camí que intentin mantenir el silenci, es fan diverses pregàries i es recorda als assistents que la caminada no és una excursió sinó una tradició i, en el fons, un acte religiós.

De fet, el retorn del Pare Pelegrí el solen seguir menys participants que el dia anterior. En?guany van acompanyar-lo 1.292 persones, de les quals setanta ho van fer descalces. La tornada aquesta quantitat sol reduir-se a la meitat. No obstant, és necessari l'arribada a Tossa des de Santa Coloma de Farners per tal que es consideri complet el Vot de Vila.

Francesc Fonalledas, vinculat a diferents entitats de la vila (a la sardana i a la coral) s'havia inscrit a la llista per ser Pare Pelegrí fa més de vint anys, va seguir el camí que el seu avi havia fet just feia setanta anys.

Cap a les set de la tarda, Fonalledas va poder començar a endinsar-se pels carrers de Tossa, coincidint amb un repic de campanes que servien per anunciar als vilatans l'arribada del Pare Pelegrí. S'havia esperat que es fes fosc a les portes de la vila, ja que no pot entrar-hi fins que no s'amaguen els darrers rajos de sol.

El destí final del Pare Pelegrí era l'església de Sant Vicens, tot i que abans va arribar-se fins a l'antic Hospital de Sant Miquel, on l'esperava el síndic del Pelegrí i les autoritats. A continuació va enfilar-se fins a l'ermita dels Socors, on després de resar uns Misteris del Rosari amb els fidels va lliurar els certificats (lliurats per l'Ajuntament i pel rector de Santa Coloma) que serveixen per comprovar que el Pare Pelegrí havia arribat a Santa Coloma el dia abans. El síndic, fetes les comprovacions, va dir l'esperat: "S'ha compert el vot".

Després d'entonar el Cant dels Pelegrins, la processó es va dirigir amb un silenci escrupulós cap a l'església de Sant Vicenç. Enmig de la foscor brillaven les atxes que portaven els pelegrins i les teies enceses a la muralla. A Sant Vicenç, el rector de Tossa de Mar, Joan Carreres i Pera, va donar la benvinguda als assistents i es van cantar els vots a Sant Vicenç.