Des del despatx, Enric Forès observa els cotxes que fan cua al camí d'accés del centre de distribució de Repsol a la carretera de Sarrià de Ter. La fred ha entrat a Girona i encara se n'espera més. Els telèfons no paren de sonar i els empleats fan mans i mànigues per atendre totes les comandes. "Mentre alguns han sortit perjudicats per la crisi, nosaltres hi hem sortit guanyant", reflexiona el gerent.

Fa dies que la venda de bombones de butà ha anat en augment al centre de distribució gironí. Enric Forès encara està tancant els números de gener, però ja sap que l'increment en la venda de bombones respecte al gener de 2011"ha estat magnífic". "Un 14% més respecte a l'any passat", concreta.

El gerent recorda que "el desembre no va fer fred i és ara que molta gent està venint". També afegeix que els anuncis de l'arribada d'una onada de fred siberià estan ajudant a augmentar la demanda en els darrers dies.

Els usuaris fa dies que tenen dificultats per trobar subministrament en algunes benzineres. Diumenge a la tarda era impossible adquirir bombones de butà a Sant Feliu de Guíxols, Llagostera o les dues benzineres Repsol de Llambilles. "Pot ser que algun servei que també ven el butà no preveiés aquest augment, però aquí al centre de distribució n'hem tingut cada dia", assegura Forès.

Tanmateix, l'augment sobtat de la venda per la fred també ha coincidit amb un increment que es va percebent arran de la crisi. "Al desembre prevèiem una davallada perquè no feia fred, però va ser molt menor del que pensàvem", assenyala el treballador de la distribuïdora. Enric Forès té una explicació de l'increment de la venda per la crisi. "Hi ha molta gent que ens ho diu que el tema del butà els surt més econòmic que el gas natural".

Hi ha un retorn als hàbits d'abans del boom econòmic. Les estufes de gas s'han tornat a vendre després d'anys de davallades. "Al gener se n'han venut un 10% més que l'any passat i semblava que ja no existien", ironitza el resposnable de la distribuïdora.

Una bombona de butà té un preu de 15,09 euros. La quota mínima que es paga de mitjana amb el gas natural, sense poder engegar ni la calefacció, ja és propera als 30 euros. Això significa que amb el que es paga pel gas natural sense ni tenir-lo en marxa durant gairebé tot l'hivern es pot disposar d'almenys dues ampolles de gas butà. Amb una despesa mitjana de 50 euros en la factura bimensual del gas natural, es podrien obtenir tres ampolles, gairebé suficient per passar l'hivern sencer.

Augmenta el gas dels bars

El servei de distribució de Sarrià de Ter té més dades que corroboren que el sector del gas butà ha sortit beneficiat de la crisi, però també de noves línies de negoci. La llei antitabac ha obligat els bars a disposar d'estufes en les terrasses i els patis. El gerent no disposa de dades ?exactes però "hem rebut noves altes i això és perquè compren gas per a les estufes". En aquest cas, com que no poden diferenciar si la compra la fan per la cuina o per l'estufa del pati, no disposen de dades exactes.

La situació del gener certifica els auguris de les empreses que calculen que encara podran allargar l'ús del butà durant 20 anys. La recuperació de les estufes arran de la crisi, les urbanitzacions i els càmpings són encara oprtunitats de negoci.