Ara sí. Uns lladres van aconseguir endur-se fa uns dies el canó de la bateria d'artilleria que els alemanys van instal·lar al coll dels Belitres, entre Portbou i Cervera de la Marenda, i que marcava el punt més meridional al qual van arribar les tropes nazis després de la conquesta de França el 1940. La bateria havia estat integrada en una petita instal·lació museística a l'aire lliure que homenatja els milers d'exiliats que van creuar aquest pas fronterer primer en direcció nord per fugir de l'exèrcit nacional durant la Guerra Civil espanyola, i després a l'inrevés per evitar les tropes alemanyes durant la Segona Guerra Mundial.

El cas és que el canó pertany oficialment a Cervera, explica l'alcalde de Portbou Josep Lluís Salas (CiU). I el robatori, ocorregut la setmana passada, era previsible, considera el batlle. El 2002 ja es van abortar diversos intents de robar la beina de l'artilugi i aquesta va quedar en dipòsit fins el 2007 als magatzems de la brigada portbouenca mentre es decidia si se'n feia o no una còpia. Finalment el 2007 la peça es va retornar a mans franceses i aquests la van tornar a muntar, soldant-la fermament. Però no n'hi ha hagut prou. Salas suposa que l'Ajuntament de Cervera haurà denunciat el robatori a la policia francesa.

"És una pena perquè era una gran atracció turística, però el tema no és cosa nostra. Nosaltres no l'hauríem tornat a muntar", explicava ahir Salas. El canó, que portava 70 anys mirant en direcció Portbou, mostra diversos signes que n'indiquen la procedència, com ara creus gammades i inscripcions en alemany.