El pintor Josep Beulas va néixer a Santa Coloma de Farners fa 91 anys i els seus ulls brillaven en entrar al nou equipament cultural de la ciutat, la Casa de la Paraula, que avui obre les portes. Beulas no es podia creure ahir el que veia, que era veure fet realitat un projecte cultural al qual ha donat suport des dels seus inicis, com recordava. I és que l'artista va fins i tot aconsellar el consistori al seu dia que adquirís Can Gironès, una casa d'estil modernista del carrer del Prat al centre de la ciutat.

Beulas és un pintor de renom i al llarg de la seva vida ha exposat a tot el món, i fins i tot té la seva pròpia Fundació, el Centre d'Art i Naturalesa (CDAN), a Osca, un projecte de l'arquitecte Rafael Moneo. A partir d'ara, però, la seva obra té un nou espai a la capital de la Selva, la ciutat que el va veure néixer el 1921 i també créixer la seva vocació pictòrica.

A més, com relatava el pintor li fa "molta il·lusió" veure Can Gironès com s'ha remodelat i assegurava que a ell li "semblava impossible tot el que s'ha arribat a fer per conservar can Gironès, una casa que està situada al meu carrer, que jo veia cada dia quan era petit", va dir.

Des d'avui es pot visitar l'exposició Beulas la poètica dels paisatges, que acull 40 quadres entre olis i aquarel·les de totes les èpoques de l'artista ja que se n'hi poden trobar dels anys 40, 50, 60 passant per la seva etapa horitzons fins a arribar a l'actualitat. Les sales que acullen l'exposició de Beulas estan situades als baixos i a la primera planta, unes obres que no tenen data per sortir d'aquest equipament, com va dir l'artista. I de fet, com va dir l'alcalde de Santa Coloma Antoni Solà (CiU) tampoc es preveu que s'estanqui el nombre d'obres de l'artista perquè s'anirà fent el possible per adquirir-ne més.

I és que el concepte d'aquest projecte de la Casa de la Paraula està "obert", com va dir el batlle, i mostra d'això és que no només tindrà l'obra de Beulas sinó que també hi ha lloc per a la "paraula". Al segon pis hi ha una sala d'estudi i l'espai Vinyoli, on el visitant trobarà tot el fons que la família Vinyoli va cedir a l'Ajuntament i que preveu acollir en un futur els estudiosos de la càtedra Vinyoli, que l'Ajuntament està negociant amb la Universitat de Girona per tal que sigui realitat.

A banda de Vinyoli hi ha un altre poeta que dóna sentit al projecte, va dir el batlle, i és Salvador Espriu. A més hi ha d'altres personatges locals que també es vol potenciar, com Frederic Clascar amb el seu paper clau en la llengua catalana o també Ricard Aragó, entre d'altres. Així doncs, la Casa de la Paraula, que s'obre avui, aglutinarà l'obra de tots aquests personatges "que han marcat els fonaments relacionats amb la llengua i donen un pes específic a la paraula", va dir el batlle.