El Papiol (Baix Llobregat), Platja, Esclanyà i Vall-llòbrega (Baix Empordà) són els quatre municipis que a partir del curs vinent participaran en una prova pilot de tres anys de durada per avaluar el funcionament de la jornada intensiva a Educació Primària. Així, els alumnes de les sis escoles afectades per aquesta prova pilot cursaran les 25 hores lectives en horari de matí, i disposaran d'altres activitats a la tarda. El departament d'Ensenyament segueix defensant la jornada partida en aquesta etapa educativa però tira endavant la prova pilot a petició dels pares i mares d'aquests municipis, que havien sol·licitat el canvi d'horaris.

Els sis centres del Papiol (Baix Llobregat) i Platja d'Aro, Esclanyà i Vall-llòbrega (Baix Empordà), quatre municipis amb realitats geogràfiques molt diferents, participaran a partir del curs vinent en una prova pilot impulsada pel departament d'Ensenyament per tal d'avaluar el funcionament de la jornada intensiva a l'Educació Primària. Els alumnes cursaran les 25 hores lectives en horari de matí i tindran altres activitats per realitzar durant la tarda. La petició dels pares i mares i l'acord de tota la comunitat educativa ha permès tirar endavant aquesta prova pilot que tindrà una durada de tres anys. Un cop passat aquest període, durant el qual es farà seguiment de la mesura, es podrà avaluar el sistema i comprovar les seves conseqüències.

Des del departament d'Ensenyament però, s'ha assegurat que en cap cas s'està plantejant la implantació generalitzada d'aquesta mesura, sinó que es continuarà defensant l'horari partit durant aquesta etapa educativa. Per tant, la prova pilot es valorarà d'una manera diferent a la implantació de la jornada intensiva a la Secundària.

De fet, enguany dels 586 instituts que hi ha a Catalunya, 400 han sol·licitat fer jornada intensiva, i Ensenyament ha d'aprovar la petició en les properes setmanes. La Catalunya Central ha estat la zona on més IES volen fer jornada intensiva, seguida del Baix Llobregat, Tarragona, el Vallès Occidental, Gironl i Barcelona Comarques. On més s'ha demanat ha estat a Barcelona ciutat.