Gas Natural Fenosa ha iniciat els tràmits administratius per construir un magatzem subterrani de gas en cavitats salines de Balsareny, que suposaria una inversió de 350 milions d'euros i la contractació d'unes 200 persones per a les obres, d'entre vuit i deu anys, i 40 llocs de treball quan la infraestructura estigui en funcionament.

Com a obres complementàries al magatzem, es construirà un gasoducte de transport soterrat de 45 quilòmetres de llarg i 23 polzades de diàmetre que connectarà amb Terrassa i el Midcat, el gasoducte que travessa Catalunya de sud a nord i ha de connectar amb França. De fet, el director general d'Energia de la Generalitat, Josep Canós va destacar ahir que el gasoducte que va de Martorell fins a Figueres, passant per Hostalric, és "bàsic" per a les comarques gironines perquè serveix per a la vertebració gasística de Catalunya i portar gas al nord del territori, independentment de si a més s'interconnecta amb França a partir de Figueres. Aquesta qüestió, però, es troba actualment bloquejada. Al mes de març, el Ministeri d'Indústria va reconèixer que el gasoducte quedarà aturat a Hostalric, de moment, sense data de continuïtat.

Pel que fa el magatzem subterrani de Balsareny, el director general de Planificació Energètica de Gas Natural Fenosa, José María Egea, va emmarcar el projecte en els treballs de la companyia per investigar si hi havia presència d'hidrocarburs a la zona. No se n'han trobat, però la tasca sí que va servir per veure la possibilitat tècnica d'ubicar un espai d'emmagatzematge amb un volum de 3.200 GWh i amb una vida útil d'entre 40 i 50 anys.

Si GNF aconsegueix tots els permisos estatals, autonòmics i locals, que poden tardar dos anys, desenvoluparà aquesta infraestructura en vuit cavitats per tenir reserves de gas que augura que tindran un "impacte mínim" a la zona tant des del punt de vista de seguretat com ambiental, i que ocuparan unes 10 hectàrees, tot i que la zona delimitada serà de 1.000.

Al món hi ha uns 650 magatzems subterranis de gas, dels quals un centenar estan ubicats en cavitats salines.