L'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm va aprovar ahir per unanimitat les ordenances fiscals que regiran els tributs durant l'any vinent. En global els impostos s'havien d'apujar al voltant del 3,1 %, l'equivalent a l'IPC segons va relatar l'alcalde Robert Fauria (CiU). Però tot i això, els grups de l'oposició (ERC i PIG) van demanar canvis en algunes taxes i impostos.

Això va provocar que si bé el govern actual volia apujar en un 4% les escombraries finalment, per equilibrar servei amb dèficit com va demanar el portaveu d'ERC Joan Garriga es va aprovar una puja d'un 7,45% en els habitatges i a la resta -comerços, bars- es manté el 4% previst pel govern en minoria de CiU.

Pel que fa la pujada de l'IBI, que es preveia en el 3,1% després de les queixes del PIG, com va relatar el seu cap Joan Ramon Veciana perquè l'any passat és un impost que ja es va incrementar en un 10% per la decisió del govern de Madrid i per tant, al seu parer calia que fos menor. A banda, també es va posar damunt la taula la necessitat d'una revisió cadastral. Després del debat al ple, es va acordar que ?l'IBI finalment s'apujarà en un 1% l'any vinent. Un altre tema també relacionat amb les ordenances i que va proposar ERC és la creació d'una tarifa plana per pagar impostos i taxes. Un tema que l'alcalde es va comprometre a estudiar.

Ple sobre la independència

Abans de celebrar-se el ple ordinari on es va aprovar el sistema tributari per al 2013, se'n va fer un d'extraordinari amb la sala plena de gom a gom i es va aprovar per unanimitat declarar Sant Hilari "territori català lliure i sobirà". La moció presentada per ERC portava per títol La creació d'un estat propi per Catalunya i insta el President de la Genrealitat i el Parlament a sotmetre a votació la declaració unilateral de sobirania nacional de Catalunya abans de l'11 de setembre de 2014 i que es convoqui un referèndum, entre d'altres. Els diferents portaveus dels grups van ressaltar la unitat dels partits i la participació de la ciutadania per "empènyer els polítics" cap a la Independència.